Sistemele de încălzire sunt un interes mai ales în perioada premergătoare sezonului rece. Experiența de la an la an este relevantă fiecărui beneficiar despre ce îmbunătățiri mai poate să aducă. Chiar dacă vorbim de variante tot mai moderne și complexe, ce dau randament, nu sunt uitate nici cele clasice – încălzirea cu ajutorul unui sistem ce funcționează pe bază de peleți spre exemplu.
Cazanele pe peleți, în variante regăsite în cadrul magazinelor de specialitate precum Bricolaj Market, sunt gata de instalare, fac parte din pachete complete cu tot ce este necesar pentru a pune în funcțiune sistemul. Mai mult decât atât, se pot conecta la termostat, pentru un control absolut al temperaturilor și deci a modului de funcționare.
În varianta modernă, o centrală pe peleți permite reglarea puterii cazanului, a programului de funcționare la arzător, include senzori de gaz, fum, presostat de aer. Anunță când există o defecțiune, cum ar fi lipsa peleţilor, lipsa de flacără sau dacă ventilatorul este defect. Lista poate continua, în funcție de model cazanul pe peleți fiind avantajos pentru modul în care funcționează, dă căldură, dar și în raport cu ce costuri sunt incluse.
Avantajul major: peleţii sunt ieftini
Unul dintre cele mai însemnate avantaje la un sistem de încălzire de acest gen se referă la faptul că resursa folosită și anume peleţii sunt ușor de cumpărat, dar mai ales accesibili. Cel puțin într-o comparație cu masa lemnoasă, peleţii sunt o alternativă ecologică mai ieftină. Totuși, calitatea peleţilor poate determina și randamentul centralei.
Din punct de vedere al unui consilier de specialitate, cum sunt cei din echipa Bricolaj Market, există factori care influențează consumul. Cantitatea de peleți per lună se raportează la climă, puterea cazanului, la temperaturi, suprafață și aspecte ce pot întreține sau nu căldura în interior – spre exemplu izolarea pereților. Consumul este estimat de 0,9 kg/h și 5 kg/h.
Întreținerea unei centrale pe peleți
Trebuie știut că și acest gen de centrală trebuie verificată periodic. Legea spune că pentru orice sistem, instalație pe bază de peleți verificarea este obligatorie, anuală. Nu trebuie văzută ca un inconvenient, căci o astfel de revizie pune în temă cu privire la cât de bine funcționează cazanul, previne probleme și garantează funcționarea optimă a sistemului. Funcționează bine, înseamnă și că are un consum în parametri pe care producătorul îl specifică.
Centrală pe peleți are propriile avantaje, dar nu este singura variantă. Pentru apartamente rămâne preferată centrala pe gaz. De asemenea, pentru spații mari și în general suprafețe înalte unde un volum mare de aer trebuie încălzit este preferată cel puțin ca o completare și încălzirea sub pardoseală. Variante de acest gen se regăsesc și în cadrul magazinului bricolajmarket.ro.
Pentru o alegere optimă a sistemului de încălzire trebuie luați în calcul toți factorii, de la tipul de spațiu, de la nevoia beneficiarului și până la detaliile mai specifice – consumul de resursă, ce presupun costurile lunare pe termen lung, dar și cele de achiziţie ale sistemului. Așadar centrala pe peleți ar putea fi o variantă optimă, însă în mod cert nu în orice tip de spațiu.