cjas neamt 01Cel mai scump tratament individual decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamț este pentru boala „Gaucher”- o afecţiune genetică foarte rară- și ajunge în jur de 156.000 de lei pe lună. În județul Neamț sunt 3 persoane care suferă de această boală rară.

Pentru doi pacienți tratamentul decontat este de 70-80.000 de lei pe lună, de fiecare, iar pentru cel de-al treilea pacient Casa decontează 156.000 de lei, pe lună. Prețul medicamentului prescris pentru tratarea acestei boli oscilează, în funcție de greutatea bolnavului. Cu cât pacientul numără mai multe kilograme, cu atât costul asociat tratamentului său este mai mare. Boala „Gaucher” este o boală foarte rară, caracterizată prin deficitul unei enzime implicate în metabolizarea glucocerebrozidelor. Suspiciuni de această boală apar în cazul unei persoane cu o mărire inexplicabilă de volum a splinei, care prezintă dureri articulare sau osoase sau fracturi spontane. Fără tratament, boala evoluează rapid, conducând la infirmitate totală, ciroză hepatică și, în final, la decesul pacientului.

„Nu ştiu câţi oameni din România şi-ar putea permite acest tratament dacă nu l-ar deconta CNAS. Multe persoane se întreabă de ce plătesc asigurări de sănătate. Pentru astfel de cazuri și nu numai, aceste tratamente sunt vitale”, a declarat jr. Radu Firăstrău, director CAS Neamț.

Pe locul doi în topul celor mai scumpe tratamente decontate de CAS Neamț sunt medicamentele oncologice. Cele mai costisitoare ajung până la 45.000 de lei pentru o persoană, pe lună. (Oana IOSUB-TOMA)