CEDO: 5.000 € pentru unul dintre agresorii lui Mironescu, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConstantin Manea, unul din cei 7 interlopi care l-au bătut pe Dumitru Mironescu la bariera de la Lilieci, judeţul Bacău, a câştigat despăgubiri la CEDO, pentru condiţiile în care este ţinut după gratii. Statul Român a fost obligat, prin hotârărea pronunţată pe 13 octombrie, să-i achite 5.000 € daune morale şi 480 € cheltuieli de judecată.

În esenţă, la fel ca şi mulţi alţi deţinuţi care s-au adresat Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Manea s-a plâns de lipsa de spaţiu din Arestul Poliţiei Bacău şi din Penitenciarul Bacău, dar şi din Penitenciarul Rahova, unde a fost transferat temporar.

„Reclamantul a descris condițiile sale de detenție, după cum urmează. Pe 9 mai, 2011, el a fost încarcerat la închisoarea Bacau. El a fost pus în primele 5-6 luni de detenție în celula nr. 109, care a măsurat 25 mp, cu alţi 5 deținuți. (…) Mai târziu a fost deținut în celula nr 106, care a măsurat 35 mp, echipată cu o singură fereastră, împreună cu 22 de alţi deţinuţi, majoritatea fumători”, se arată în hotărârea CEDO.

Reclamantul s-a plâns nu doar de înghesuială şi de fum, ci şi de lipsa apei calde, de saltelele infestate cu ploşniţe şi de curtea de plimbare plină de şobolani. Toate acestea, plus mâncarea „care nu era comestibilă”, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de rezistenţă pentru a face faţă umezelii şi prafului din celulă, l-au îmbolnăvit de plămâni, Manea s-a plâns, de asemenea, că nu i-a fost respectat dreptul la vizită şi că, pe parcursul detenţiei, a primit aprobare doar pentru trei întâlniri intime cu soţia sa.

O inspecţie de la „centru” la Penitenciarul Bacău, făcută în urma plângerilor deţinutului, avea să stabilească, însă, că doar o parte din nemulţumirile reclamantului sunt reale, şi anume cele legate de lipsa de spaţiu şi, în general, de aglomeraţie şi de neajunsurile aferente. Dar, ca o dovadă de bunăvoinţă din partea administraţiei, de câte ori s-a putut, s-a prelungit programul de furnizare a apei calde şi s-au îmbunătăţit condiţiile de igienă. Cât despre vizite, Constantin Manea a avut parte de nu mai puţin de 51, e adevărat cu tot cu cele (numai) 3 conjugale. La fel de adevărat este că, în general, când este vorba despre membrii unui grup infracţional organizat, nu se grăbeşte nimeni să le ofere condiţii de pensiune în închisoare, ci sunt trataţi mai sever decât cei care au tăiat un copac sau au furat o gâscă. Însă judecătorii CEDO s-au raportat strict la demnitatea umană şi au decis că Manea, fiind om, merită o reparaţie morală. Mică în comparaţie cu alte despăgubiri acordate de CEDO, dar totuşi un semn că, parţial, are dreptate.

Reamintim că Manea, împreună cu alţi 6 indivizi din gruparea Ţâţă, l-a atacat pe Mironescu, în februarie 2011, în timp ce acesta se întorcea de la Bucureşti. Maşina i-a fost blocată la bariera de la calea ferată, iar agresorii l-au tocat cu bâtele, hotărâţi să-l omoare. N-au reuşit doar pentru că a trecut o maşină de poliţie prin zonă şi au fost nevoiţi să fugă. (C. MIRCEA)

Articolul precedentSpitalul Bicaz funcționează și pe online
Articolul următorPercheziţii la comercianţi de carne! Prejudiciu de 1,5 milioane lei!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.