reclama autocenter

Vasile Miriuta are incredere in jucatorii romani

Ceahlăul a început stagiul centralizat de pregătire din Slovenia, cu o înfrângere. Este a doua în meciurile de pregătire din această vară, în care elevii lui Vasile Miriuță nu reușesc să obțină nici măcar un punct. Vorskla Poltava (Liga I – Ucraina), echipa care a eliminat-o pe Dinamo din Europa League, în urmă cu două sezoane, a izbutit să treacă de Ceahlăul, cu scorul de 1-0 (1-0). Singurul gol al întâlnirii a fost marcat, ca urmare a unei faze fixe: o lovitură de colț. Antrenorul Vasile Miriuță nu a adus nicio inovație în formula de start a echipei pietrene, el preferând să înceapă partida astfel: Jovic – Dumitraș, Marc, Ichim, Cazan – Gheorghiu, Golubovic, Stana – Achim L. Garcia – Constantinescu. Informațiile din tabăra pietreană se opresc aici. Bănuim că după pauză s-au operat modificări în ambele formații, iar Vasile Miriuță a rulat toți jucătorii pe care-i are la dispoziție, inclusiv Cânu și Jula, noile achiziții.

Criză în Liga I

Campionatul primei divizii pleacă de la o realitate cruntă, caracterizată scurt de Viorel Duru, directorul administrației de licențiere din cadrul FRF. Acesta a prezentat, într-o conferință de presă, situația cluburilor din Liga I. Criza este mare în campionatul intern, 10 formații, printre care și Ceahlăul, având pierderi totale de 89 de milioane de euro. “Fotbalul românesc e subfinanțat. 10 cluburi din Liga I au pierderi de 89 de milioane de euro. Doar 8 cluburi au o capitalizare pozitivă, de 21 de milioane de euro. Pierderile cumulate sunt de 68 de milioane de euro. 11 cluburi au o situație deficitară mare, 4 cluburi au o situatie echilibrată și doar 3 au profit”, a afirmat Duru, într-o conferință de presă. Pe fondul acestei crize, care îşi pune amprenta pe campania de achiziții, pietrenii își permit ”luxul” de a se dispensa de tineri de perspectivă, precum Pavel, Margină, sau Dobrescu, trimiși să dea probe la alte formații pentru a fi împrumutați. Nu renunțăm la acești jucători, pentru că ei rămân ai noștri, dar e mai greu să prinzi jocuri în Liga I. Avem, însă, mulți tineri în lot, pe care i-am luat în Slovenia să-i testăm. Mezinul este Doru Popadiuc, un junior de 18 ani, promovat vara aceasta la echipa mare. O noutate este şi fundaşul Cristi Călin, venit tot de la formaţiile de juniori ale clubului”, susține antrenorul Vasile Miriuță.

Două ”plombe” și o improvizație

Miron – Dumitraș, Marc, Ichim, Cazan – Onciu, L. Garcia – Gheorghiu, Golubovic, Stana – Constantinescu, este 11-le folosit de Vasile Miriuță în partida pierdută cu 1-3 în fața formației ruse Arsenal Tula. O simplă comparație cu primul 11 aliniat în partida cu ucrainienii de la Poltava (Jovic – Dumitraș, Marc, Ichim, Cazan – Gheorghiu, Golubovic, Stana – Achim L. Garcia – Constantinescu) ne arată clar că singurele modificări sunt Jovic, în poartă și Achim în locul lui Onciu, în compartimentul mijlocașilor. Din punctul de vedere al lui Vasile Miriuță, acesta va merge mai mult ca sigur pe construcția realizată de Costel Enache, cu precizarea că utilizarea lui Cazan ca fundaș stânga este o improvizație. ”Cred că acum lotul este definitivat în proporție de 90%. Când venim din Slovenia trebuie să avem lotul gata pentru întregul campionat, iar în iarnă doar să mai facem ceva retușuri. Plus un prim 11 cu care să abordăm noul campionat”, susținea tehnicanul Vasile Miriuță înainte de plecarea în Slovenia. În cantonament, Miriuță a precizat că vrea să acopere 3 posturi: atacant, mijlocaș și fundaș stânga. Până acum, doar venirea lui Emil Jula, a fost rezolvată. Mai rămân fundașul stânga și mijlocașul, dar criza atacanților la Ceahlăul persistă.

Schimbarea mentalității – ușor de zis, greu de făcut

O simplă privire asupra lotului deplasat în Slovenia vorbește de la sine că situația atacanților este departe de a fi rezolvată. După despărțirea de Lukanovic, atacul Ceahlăului se bazează pe Golubovic, Constantinescu, Jula și Velici. Dacă nu se întâmplă vreo minune, responsabil cu golul va fi tot Golubovic, golgeterul pietrenilor în campionatul trecut. Tehnicianul Vasile Miriuță crede, însă, că totul pleacă de la mentalitatea jucătorilor, iar aici trebuie să intervină știința antrenorului de a-și capacita jucătorii la maxim. La toate acestea se adaugă pregătirea jocurilor. Și la acest capitol, al cunoașterii adversarilor, noul antrenor vrea să coboare ”milităria” din pod. ”Eu le-am spus și jucătorilor că ei sunt cei mai buni din toată liga. Asta e echipa mea. O echipă de învingători! Îmi place să știu totul despre adversar. Mă informez și apoi informez jucătorii. Fotbalul nu se mai joacă după ureche. Fiecare jucător de la Ceahlăul va trebui să înțeleagă că vor fi teme pentru acasă. Se va ști totul despre fiecare jucător în parte. Fiecare va primi informații despre adversarul direct pentru a fi noi mai buni. Apoi, într-un meci între două echipe sensibil egale ca valoare, orice fază fixă poate fi decisivă. Pe vremea când jucam la Energie Cottbus, 75% din meciuri le câștigam din faze fixe. Duelurile «unu la unu» trebuie câștigate pe picioare, fără fault. Așa poți surprinde adversarul și poți face diferența într-un meci”, susține Miriuță. Realitatea este că schimbarea mentalității este un lucru ușor de zis, dar greu de realizat, în condițiile în care salariile jucătorilor sunt mici.

Amicale

Pietrenii mai au de jucat, pe data de 5 iulie, cu NK Rudar Velenje (Slovenia), pe 7 iulie, cu Rubin Kazan (Rusia), pe 10 iulie, cu selecționata jucătorilor profesioniști liberi de contract, iar pe 12 iulie, cu  Górnik Zabrze (Polonia). Va fi timp pentru continuarea analizei evoluției echipei, câtă vreme, cantonamentul din Slovenia își va atinge (sau nu) obiectivele. Pentru că, de prea multe ori am auzit declarații de genul: ”A fost un cantonament reușit, în care s-a muncit mult … ”, pentru ca în campionat lucrurile să stea altfel.

Jovic i-a luat locul lui Miron in poarta la al doilea amical

Marc si Dumitras doua din sperantele Ceahlaului

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedent42.140.956 euro, pentru un mediu curat
Articolul următorFostul primar Vasile Gherghel a plecat la Ceruri

2 COMENTARII

  1. Vom lupta din greu pentru evitarea RETROGRADARII…
    La ora actuala Sageata si Corona au echipe mai bune ca noi, cred ca va fi ultimul nostru an din liga 1. Pana ce clubul nu isi va gasi un investitor potent ne vom zbate in mediocritate cu un lot format din localnici si jucatori liber de contract sau jucatori veniti dupa accidentari grave sau la final de cariera.
    Singurul lucru bun este baza sportiva, de departe mult peste valoarea echipei, stadionul fiind mandria orasului nostru. Pacat ca nu avem o echipa…

  2. Hai sa nu fim pesimisti! Sunt sigur ca Ceahlaul nu va retrograda,iar ca sa fiu chiar optimist:vom termina in „primele 10”!

Comments are closed.