0:00

Ceahlăul a jucat nemțește, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* jucătorii Ceahlăului sunt în vacanță, dar dacă ar fi să tragem linie și să concluzionăm în privința evoluției lor, în cele 19 etape scurse din Liga I, putem spune că nemţenii au jucat… nemţeşte.

În 19 etape, pietrenii, sub îndrumarea lui Vasile Miriuță s-au transformat dintr-o echipă aflată mai mereu în subsolul clasamentului, în luptă pentru evitarea retrogradării, în una de temut pentru adversari, în special în meciurile jucate la Piatra Neamț, unde, numai Steaua și CFR Cluj au câștigat. Teama de Ceahlăul nu a însemnat Kosovo, aşa cum erau descrise deplasările în oraşul de pe malul Bistriţei, pe vremea când actualul antrenor, Costel Ilie, era jucător, ci teamă pur fotbalistică. Vasile Miriuţă și Victor Asamoah au fost cei care au schimbat în bine Ceahlăul. Debutanți în Liga I, cei doi au implementat rapid metodele culese în anii petrecuţi în Germania, iar rezultatele nu au întîrziat să apară. După insuccesul cu Steaua din prima rundă au urmat 9 jocuri cu punct sau puncte, record în istoria clubului pe prima scenă privind numărul partidelor consecutive fără înfrîngere. Presiunea constant pusă pe adversari și presingul agresiv, în sensul bun al cuvâtului au făcut din Ceahlăul o echipă ce amenința la un moment dat să ajungă pe un loc ce o putea duce în cupele europene.

Formarea axului central al echipei

La instalarea lui Vasile Miriuță, au mai venit la Ceahlăul Emil Jula și Gabriel Cânu. Ambii au dus echipei un plus de forță pe axul central al formației, dar și un plus de maturitate. Cu Jovic, Cânu, Stana, Constantinescu și Jula se putea cosntrui, într-adevăr o echipă, iar lângă ei puteau fi promovați ușor tinerii talentați. Astfel, n-a fost o problem pentru Doru Popadiuc să-și pună în valoare calitățile. Mijlocașul ofensiv care cu un sezon în urmă cu greu ptea fi zărit pe banca de rezerve a ajuns titular la Ceahlăul și al naționalei U19 a României. Miriuță a mai câștigat și „pariul“ numit Chitoșcă. A renunțat la Bădescu pentru popadiuc și Chitoșcă, iar tânărul mijlocaș de bandă nu a ratat nici el momentul titularizării.

Mai mult, Vasile Miriuță a reușit să schimbe total mentalitatea echipei. A transmis jucatorilor ca se pot bate de la egal la egal cu oricine în România. Le-a dat încredere și le-a cerut să joace, în condițiile în care achitarea primelor restante era o problemă la formația pietreană. Miriuță a folosit metode proprii în a-I motiva pe jucători și a făcut, astfel, ca Ceahlaul nu aibă teamă de nimeni. Dacă în trecut ieșirile de banca tehnică ale lui Gheorghe Ștefan puneau presiune pe arbitrii, dar și pe adversari, făcându-i să reclame că la Piatra Neamț e Kosovo, în numai o jumătate de campionat Vasile Miriuță a schimbat acest concept în ”agresivitate”, ”verticalizare” și ”câștig maxim” din orice meci.

Munca antrenorilor a transformat, astfel, gruparea galben-negrilor într-o echipă de care s-a vorbit la propriu pentru ceea ce face pe teren nu numai pentru că este condusă de unul dintre oamenii influenți ai fotbalului românesc, Gheorghe Ștefan. Nemțenilor le trebuie acum continuitate în a fi o echipă cu nume în Liga I, nu una trecută la capitolul „și altele“. Misiunea cvartetului Costel Ilie – Mihai Ionescu – Radu Lefter – Gabi Cânu, supervizată de Marian Bondrea, nu este ușoară, dar, având baza clădită, le va fi la îndemână să obțină rezultate. La vară, când se va trage linie, se va vedea cât a contat munca lui Vasile Miriuță și cât de aproape a fost conducerea administrativă de a-și îndeplini promisiunea de a duce formația nemțeană în cupele europene. Finalul anului trecut a găsit Ceahlăul fără energia pozitivă care-o urcase pînă pe locul al 5-lea la finele rundei a 15-a, la doar un punct de Europa.

Reunirea stabilită pe 15 ianuarie

Ceahlăul este în căutare de jucatori, pentru transferuri, după ce Golubovic este pe picior de plecare la Beitar Ierusalim, Monroy s-a transferat la CFR Cluj, Hassani este aproape de a semna cu ACS Poli Timișoara, Velici a semnat deja cu Dinamo, iar Andrei Marc este curtat intens de CFR Cluj. După o analiză făcută de conducerea administrativă alături de cea tehnică, s-a hotarât că ar fi necesar un atacant și doi fundași laterali. Pe listă au ajuns câteva nume de jucători străini și români din Liga a II-a, 10 la număr. Ceahlăul anunță ca trei dintre ei vin la probe încă de la reunirea lotului, miercuri 15 ianuarie. “Am ales doi fundași stânga, un sloven și un olandez, dar și un atacant belgian. Vom testa și altii, pentru alte posturi, iar căutările vor continua și-n Croația în cantonament”, a declarat Viorel Măstăcaneanu, președintele Consiliului de Administrație al FC Ceahlăul.

Cristi SOROCEANU

Statistică Ceahlăul

– 22 de jucători au evoluat pentru Ceahlăul în stagiunea curentă, din aceştia 6 au avut maxim 21 de ani.
– Singurul jucător care a bifat prezenţe în toate partidele a fost golgeterul echipei, Bojan Golubovici (8 goluri).  Interesant faptul că bosniacul ocupă poziţia secundă într-un clasament al marcatorilor din momentul venirii sale în Liga 1, iarna 2011/12, el fiind depăşit doar de Hamza.
– 7 galbene a încasat tînărul Andrei Marc, capitol unde doar Ricardo Cadu a contabilizat mai multe avertismente, 8.
– 0 goluri din penalty – Ceahlăul este singura care nu a marcat de la punctul cu var în primele 19 etape! Nemţenii au beneficiat doar de o lovitură de pedeapsă, cu ACS Poli Timișoara, penalty-ul fiind ratat de Golubovici.

Articolul precedentBanca Transilvania a donat Spitalului Roman zece calculatoare
Articolul următorTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (XXVIII)