urs-atac-oiUn sătean din Ceahlău a avut surpriza neplăcută să constate că gardul cu care și-a împrejmuit proprietatea n-a fost deloc un obstacol pentru o ursoaică, mamă a doi pui, care i-a atacat oile în noaptea de 16 spre 17 octombrie. Bărbatului i-a fost frică să iasă din adăpostul pe care și-l făcuse pe pajiște și a asistat neputincios la toată scena. Ursoaica nu s-a intimidat pentru că proprietatea era păzită de doi câini (unul liber și celălalt legat), a sfârtecat 10 oi, pe două le-a mâncat, împreună cu puii, una a cărat-o într-o râpă, iar restul le-a lăsat la locul ”masacrului”. Deși păgubit, omul s-a felicitat că mutase 30 de vaci din locul respectiv, exact cu o zi înainte de atac.

Conform procedurilor, primul care a luat contact cu scena macabră a fost medicul veterinar din comună. El a făcut necropsii și a trecut numerele crotaliilor animalelor într-un proces verbal. Apoi, în cursul zilei de astăzi, 18 octombrie, s-a constituit o comisie formată din reprezentanți ai Primăriei Ceahlău, Direcției Agricole Neamț, Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, Gărzii Forestiere Suceava și Asociației ”Lupul cenușiu”, care gestionează fondul de vânătoare din zonă. Comisia a fost la fața locului, a constatat că au fost ucise 10 oi și a stabilit o despăgubire de 250 de lei pe cap de animal.

”Dosarul va fi trimis la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care va despăgubi proprietarul”, a precizat Iulian Jugan, directorul APM Neamț,

Când anume va primi omul cei 2.500 de lei care i se cuvin este greu de spus, având în vedere că alți localnici din Ceahlău, care au fost și ei păgubiți de urși anul trecut n-au primit banii nici acum. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentConcursul pentru directori: suspans la Centrul de Excelență și CJRAE Neamț
Articolul următorProblema alimentării cu apă a cartierului Sarata, rezolvată cu afectarea vecinilor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.