0:00

Noile reguli la legitimarea de către polițiști se aplică din data de 26 ianuarie 2020. Câteva sunt situațiile în care se impune să oferiți neapărat polițistului actele de identitate și informațiile necesare verificării datelor. Acestea sunt explicate de IPJ Neamț prin campania derulată în această perioadă, până când noile norme intră în vigoare.

Ce trebuie să faci când ești legitimat și ce obligații au polițiștii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn esență, modificările pe care IPJ Neamț vrea să le facă cunoscute se referă la cazurile în care polițiștii au dreptul să legitimeze o persoană: când aceasta încalcă normele legale sau se bănuie că a comis o ilegalitate, când aceasta a fost prezentă sau cunoaște despre vreo ilegalitate, dar și când o persoană solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psiho-active ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate. Este imediat legitimată și o persoană care seamănă cu un urmărit, dar și una care se află într-un vehicul, ambarcațiune sau aeronavă căutate de autorități, persoana care vrea să intre sau este într-un spațiu cu acces controlat, la razii și controale, dar și când există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

La rândul său, polițistul este obligat să aducă la cunoștință persoanei, verbal, motivul legitimării. Persoana este obligată să-i înmâneze documentele prin care poate fi identificat: în lipsa actului de identitate, se poate prezenta un act cu fotografie sau doar pe baza declarațiilor, care sunt verificate de polițist pe loc în bazele electronice de date. „Atunci când măsurile prevăzute la alin. (3) nu au permis stabilirea identității, pentru realizarea acestui scop, polițistul este îndreptățit să procedeze la: a) identificarea unei alte persoane care poate oferi informații cu privire la identitate, dacă este posibil; b) fotografierea, luarea și procesarea amprentelor, semnalmentelor și semnelor particulare ale persoanei; c) să facă publică, prin orice mijloace, o fotografie, înregistrare, schiță sau descriere a persoanei, dacă există o convingere rezonabilă că această măsură va ajuta la stabilirea identității persoanei”, prevede noua lege. Aceste măsuri se iau și fără acordul persoanei, dar cu respectarea prezumției de nevinovăție. Și, se arată mai departe, ulterior „datele cu caracter personal astfel preluate se șterg din bazele de date ale poliției imediat după identificarea persoanei, prin proceduri ireversibile, cu excepția situației în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare în curs, caz în care acestea urmează regimul probelor aplicabil procedurii judiciare”. (C.I.)

Articolul precedentRecord la început de 2020: Un șofer cu 1,78 alcoolemie a avariat o mașină
Articolul următorMeteorologii anunță o zi cu soare și frig