0:00

După ce președintele CJ Neamț, Emilia Arcan, a anunțat într-un comunicat de presă, că în ședința din 28 ianuarie, plenul va vota (favorabil sau nu) trecerea Cetății Neamțului și a altor trei obiective din Târgu Neamț de la județ la autoritățile târgnemțene, după ce primarul Târgului, Daniel Harpa, s-a declarat mai mult decât bucuros că, în sfârșit, a găsit înțelegere transpolitică și l-a convins pe independentul popular Mircea Pintilie să inițieze schimbarea de stăpân al Cetății, acum pare să se fi retras tot.

A rămas comunicatul președintelui Emilia Arcan, dar a dispărut de pe site-ul CJ proiectul privind trecerea Cetății de la Complexul Muzeal Județean la Primăria Târgu Neamț.

Ce se întâmplă cu Cetatea Neamțului? Apel la rațiune, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiA apărut, în schimb, o poziție cât se poate de tranșantă a directorului CMJ Neamț, dr. Gheorghe Dumitroaia, care face apel la rațiunea consilierilor județeni și, ca argument forte, prezintă avizul Comisiei Naționale pentru Muzee și Colecții, organism din cadrul Ministerului Culturii, care, în noiembrie 2015, a avut o rătăcire și a avizat favorabil trecerea celor patru obiective, pentru ca, pe 19 ianuarie 2016, să-și revină și să avizeze negativ solicitarea primăriei Târgu Neamț, ocazie cu care a anulat și avizul anterior. Ce, cum și de ce pe la comisia națională, rămâne de văzut. Important și demn de remarcat este apelul directorului Dumitroaia, care nu numai că a produs efecte, dar va produce și ecouri, fiindcă ședința de Consiliu Județean are loc mâine, joi, 28 ianuarie.

Pledoaria lui Gheorghe Dumitroaia o puteți citi integral aici:

«APEL LA RAȚIUNE

Pe data de 1 aprilie 2016 se vor împlini 38 de ani de când fostul Consiliu Popular al Județului Neamț a luat hotărârea de a înființa o singură instituție muzeală, cu personalitate juridică, pentru întreg teritoriul administrat, în care să fie reunite toate unitățile de profil din rețeaua de stat, în scopul îmbunătățirii unei activități care, până atunci, nu de puține ori, s-a dovedit haotică și lipsită de profesionalism.

An de an, până în 1989 și după aceea, cu sprijinul Consiliului Județean, unitățile muzeale din Piatra-Neamț, Roman, Tg. Neamț și Bicaz au cunoscut transformări importante, instituția coordonatoare, respectiv Complexul Muzeal Județean Neamț, fiind apreciată ca atare pe plan național și internațional.

S-a întâmplat, însă, ca unele administrații locale să fie interesate de rezultatele muncii noastre și din rațiuni economice sau de imagine, să-și dorească administrarea unităților cu succes la public, argumentând mai puțin convingător că sunt în stare să facă mult mai mult decât facem noi pe linia prezentării, protejării și valorificării patrimoniului muzeal.

Astfel, Primăria Tg. Neamț a inițiat, încă de la începutul anului 2013, o campanie mediatică vădit răuvoitoare și nedreaptă, scopul final fiind preluarea celor patru unități muzeale de pe raza orașului.

Întrucât, în toată această perioadă, nu a existat cineva care să se intereseze în mod serios de nevoile reale ale muzeelor respective și funcționarea corespunzătoare a acestora pe viitor, rugăm consilierii județeni ca, înainte de a supune la vot propunerea făcută pentru ședința din 28 ianuarie, să aibă în vedere că:

  1. Nu există argumente serioase de natură istorică, în ceea ce privește proprietatea și administrarea corespunzătoare a unităților din Tg. Neamț de către Primărie, documentele și experiența demonstrându-ne contrariul;
  2. Cetatea Neamț (monument istoric categoria A) nu a fost vreodată în proprietatea orașului, de starea sa preocupându-se Direcția Monumentelor Istorice, Comitetele de Cultură ale Regiunii și Județului sau Consiliul (Popular) Județean, iar de organizarea și administrarea sa ocupându-se instituția de specialitate pe care o reprezentăm; orașul nu a avut și nu va avea niciodată forța și experiența necesare pentru funcționare unor asemenea obiective;
  3. Casa Memorială „Veronica Micle” (monument categoria B) este creația exclusivă a Complexului Muzeal Județean Neamț;
  4. Casa Memorială „Ion Creangă” (monument categoria A), fostă proprietate (nerevendicată, la intervenția noastră) a Asociației Învățătorilor din România, a fost „descoperită ”târziu de administrația locală, meritele pe care și le asumă aceasta (vezi Zilele „Ion Creangă”) fiind nejustificate;
  5. De soarta Muzeului de Istorie și Etnografie (monument categoria B), reorganizat de noi, administrația din Tg. Neamț s-a interesat extrem de rar, deși acesta constituie o carte frumoasă de vizită a orașului;
  6. Nu există argumente serioase de natură organizatorică și muzeală, care pot asigura funcționarea normală a unităților pe viitor, întrucât:

          – lipsește personalul de specialitate și laboratorul de conservare-restaurare;

          – nu există o echipă specializată în domeniul întreținerii și organizării expozițiilor;

          – lipsește patrimoniul mobil pentru „mobilarea” expozițiilor permanente și temporare, retragerea pieselor aflate în proprietatea unităților din Piatra-Neamț echivalând cu închiderea expozițiilor permanente;

  1. Promisiunile cu privire la îmbunătățirea calității activităților nu sunt de luat în seamă, „experiențele” de tot felul și lipsa de profesionalism pe care le-am văzut în ultimii ani demonstrând că nu avem de a face cu acțiuni care au legătură cu muzeografia si zona;
  2. Există certitudinea că Primăria nu se poate implica în reabilitarea propriu-zisă a imobilelor, așa cum este monumentul Cetatea Neamț, unde trebuie să intervenim de urgență, inclusiv cu sume substanțiale care depășesc veniturile acumulate din taxe;
  3. Speranțele care se pun, în legătură cu veniturile aduse de cele patru obiective, sunt iluzorii: dacă se scad cheltuielile de personal, întreținere, restaurări și servicii, se va vedea adevărata stare de lucruri. Din tot ceea ce am simțit în ultimii ani, rezultă mai degrabă că este vorba de un interes al cuiva față de serviciile, posturile și spațiile din perimetrul unităților din Tg. Neamț, ceea ce ar fi un lucru foarte trist pentru cultura nemțeană, cel puțin.

La cele de mai sus adăugăm punctul de vedere exprimat, de această dată în cunoștință de cauză, de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.

În numele grijii permanente pe care am manifestat-o față de muzeele din Tg. Neamț, în ultimii 25 de ani mai cu seamă, dovedită prin acțiuni concrete de real succes, pe care Primăria locală nu este interesată să le cunoască, vă invit să amânați luarea unei hotărâri în sensul dorit. Să găsim soluția unei colaborări benefice, atât pentru Primărie, cât și pentru instituția care a investit, înainte de toate, multă dragoste față de trecutul orașului de sub Culmea Pleșului.

Apelăm, deci, la rațiunea dumneavoastră! O hotărâre greșită poate compromite viitorul!

Dr. Gheorghe Dumitroaia

Director-Manager al Complexului Muzeal Județean Neamț»

 

Articolul precedentUn bărbat, soţia şi fiica – salvaţi din foc de o bătrână
Articolul următorNeamț: Varianta oficială a Inspectoratului Școlar în ceea ce privește viitorul gimnaziului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.