0:00

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial. De la primele contaminări prin contact direct pasăre-om din Hong Kong, 1997, s-a raportat un număr semnificativ de infecții și decese în Asia de Sud-Est.

Rata ridicată a mortalității este explicată prin lipsa unui sistem imunitar uman „specializat” împotriva acestui virus. Neavând o istorie de contact cu virusul, riscul de expunere și de deces este foarte ridicat în cazul omului. Dacă o persoană care suferă de gripă ajunge într-un contact strâns cu o pasăre bolnavă de gripă aviară, există posibilitatea să contacteze boala, infectându-se și cu acest virus. Cei doi viruși întâlnindu-se în același organism gazdă, pot fi capabili de schimb de material genetic, în urma căruia, noul virus rezultat se poate transmite liber de la om la om fără obstacole. Încă nu există dovezi că virusul gripei aviare s-ar putea transmite de la om la om, oamenii de știință fiind de părere că schimbul genetic încă nu s-a produs.

Transmiterea se face deocamdată de la pasăre la om, în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre. Autoritățile din Vest recomandă totuși celor care se pregătesc pentru călătorii în țările afectate din Est să evite piețele în care se face comerț cu păsări.

La om apare o gripă severă, cu simptome relativ specifice: febră mare, tuse, dureri de gât, dureri muscular, conjunctivită, în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută. Medicamentele folosite pentru tratamentul gripei umane ar putea fi utile. Rata de mortalitate în gripa aviară este foarte ridicată, putând ajunge până la 50%. Din 1997 s-au raportat doar câteva epidemii locale. (Z.C.H.)

Articolul precedentPrima deszăpezire pe drumurile județene din Neamț
Articolul următorAPEL CĂTRE BASARABENII, STABILIŢI ÎN JUDEŢUL NEAMŢ