Poliția Locală Piatra Neamț a împărțit 57 de amenzi, însumând 6.362 de lei într-o singură zi, după cum informează primăria, printr-un comunicat de presă.
Prima țintă a polițiștilor locali, în cadrul acțiunii din 7 septembrie, au fost “gunoierii”, adică persoanele care caută resturi alimentare și deșeuri prin pubelele din oraș, dar și cei care aruncă gunoaiele pe unde apucă, fiind aplicate, în total, 10 sancțiuni.
“Marea majoritate a celor care sunt amendați în acțiunile pe Mediu sunt cei care vin cu deșeuri rezultate mai ales din construcții și le aruncă pe domeniul public. De la ei se încasează amenzile, deși cred că ar trebui majorate, pentru a-i descuraja. Așa, dacă ești persoană juridică plătești, în 24 de ore, doar 250 de lei. Nu cred că-i descurajează astfel de valori”, a declarat Eugen Pancu.
Acesta a mai spus că se încearcă un experiment pe plan local – blocarea unor pubele de pe Ana Ipătescu, în spatele magazinului Unic, și din spatele barului Dunărea, din Precista, cu bare de metal prinse cu lacăt.
“Cei de la Brantner ar trebui să deschidă lacătul doar atunci când descarcă pubelele. Au fost alese aceste zone pentru experiment, pentru că acolo se constată permanent că persoanele fără adăpost scot pubelele, le răscolesc și lasă mizerie în urma lor. Dacă experimentul îi va descuraja, planul este de a se monta astfel de bare în tot orașul”, a adăugat Pancu.
Printre cele 57 de persoane amendate de Poliția Locală s-au mai numărat și cele care au consumat alcool în locuri publice, au parcat mașina pe spațiul verde ori și-au spălat-o în loc nepermis, au plimbat câinele periculos fără botniță ori aveau actele de identitate expirate.
Tot de la primărie am aflat că „acțiunea a continuat pe linia combaterii cerșetoriei și a depistării minorilor care vagabondează sau cerșesc, fiind nesupravegheați de către părinți. Au fost depistate 12 persoane care apelau la mila trecătorilor și au fost sancționate contravențional pentru cerșetorie. De asemenea au fost identificați 9 minori, 6 din Girov și 3 din Războieni, care vagabondau și cerșeau, fapt pentru care au fost predați la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, iar părinții au fost sancționați pentru neluarea măsurii de supraveghere a acestora”.
Nici în cazul cerșetorilor, amenzile nu mai ajung să fie și încasate la bugetul local. „Din experiența de până acum, vă pot spune că nu plătesc. Nici când amenda este transformată în muncă în folosul comunității nu se achită de ea, pentru că nu vin la muncă. Polițiștii locali merg să-i caute la domiciliu, dacă au, iar acolo încep cu tot felul de scuze”, a spus șeful Poliției Locale.
Pentru că am vrut să știm cam ce eficiență mai au astfel de acțiuni de vreme ce nu sporesc bugetul local, explicația ne-a oferit-o tot Eugen Pancu: „Cred că prezența noastră și aplicarea acestor amenzi aduce o oarece presiune asupra lor și asupra celorlalți, care, poate, se descurajează și nu vor comite astfel de fapte”. (Andreea AMARIEI)
..pe cand in Darmanesti la Tic Tac unde stationeaza “cautatori” in pubele, lasandu-le scoase din imprejmuire, tigani galagiosi si chiar ‘cetateni care se pretind educati-cu inscriptia “dedeman ” pe tinute care beau cafeaua de dimineata aruncand paharele sub masina si apoi pleaca…Cine ar trebui sa trimita acasa pe cei care deranjeaza …din preajma “nonstopului” din Darmanesti???(in ciuda numeroaselor apeluri)