Talentații interpreți ai Liceului de Artă „Victor Brauner” Piatra Neamț au câștigat 23 de premii I, 9 premii II, 14 premii III și 9 mențiuni la concursul internațional de interpretare „Emanuel Elenescu”.
Ediția a XXXVIII-a a prestigiosului concurs, organizat de Liceul de Artă „Victor Brauner” în perioada 22-24 noiembrie, a fost dedicat Centenarului Marii Uniri. Au participat 654 de elevi de la 45 de școli și licee de artă din țară, din Republica Moldova și din America, 26 de personalități artistice în juriu și un numeros public. La secțiunea clasică au concurat tineri interpreți la instrumente de suflat din lemn, instrumente de suflat din alamă, instrumente de percuție, instrumente cu coarde, muzică de cameră, canto clasic și secțiunea folclorică pentru isntrumente populare și pentru canto tradițional românesc.
La gala muzicii tradiționale au fost opt finaliști, între care Pleșcan Alberto Ioan, nai, pregătit de prof. Leonid Ciobanu, de la „Victor Brauner”. La gala muzicii clasice, din cei nouă finaliști, trei au fost de la „Victor Brauner”: Isabela Violeta Stănescu – canto clasic, prof. Narcisa Elena Pavel, Cătălin Apostol – canto clasic, prof. Olguța Toma, Tudor George Ciobanu – percuție, prof. Marcel Baltag. „Trofeul galei de muzică tradițională a fost plecat la Chișinău – Cezar Petru-Bordian, nai, prof. Ion Negură, de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iar trofeul „Emanuel Elenescu” la București – Ştefan Aprodu, vioară, prof. Magdalena Ursu, de la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”. Datorită concurenților talentați, studioși și profesorilor lor, muzicianul, dirijorul, compozitorul Emanuel Elenescu, care reprezintă un reper artistic și un model uman cu totul deosebit a fost, din nou, alături de noi în zilele competiției. Ediția din acest an a fost organizată de fostul director al liceului, prof. Mihăiță Albu, în calitate de manager și coordonată de prof. Elena Olga Toma, cu sprijinul Consiliului Local, al Consiliului Județean Neamț și al sponsorilor Radio România Iași care au acordat diplome de excelență prin intermediul realizatoarei Daniela Vlad. Printre invitații de seamă am fost onorați de prezența doamnei Ozana Kalmuski Zarea, președinta Asociației „Emanuel Elenescu” și directorul adjunct al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău”, a declarat prof. Carmen Corlățeanu, directorul liceului de Arte „Victor Brauner”.
Președintele juriului a fost prof. univ.dr. Constantin Stanciu de la Universitatea de Arte George Enescu Iași, membru al Quartetului „Voces”, director artistic, conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu-Frunză de la aceeași universitate. Din cei 26 membri ai juriului, Emanuel-Daniel Andreiescu a reprezentat Konservatorium Bern, Elveția, Simon Forster Musikschule Weinfelden, Elveția, alți 8 membri universități de arte din Cluj Napoca, Brașov, doi membri de la filarmonicile din Brașov și din Bacău, un membru al Centrului de Excelență în educație artistică „Ștefan Neaga” Chișinău, Republica Moldova.
(C.I.)