0:00

Câștigătorii “Cupei Zahăr Mărgăritar”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* echipa formată din bucătarii Sorin Berar și Adrian Neag au câștigat “Cupa Zahăr Mărgăritar”, competiție organizată cu ocazia ediției din acest an a Festivalului Toamnei la Roman

Echipa formată din bucătarii Sorin Berar și Adrian Neag au câștigat Cupa Zahăr Mărgăritar, competiție organizată cu ocazia ediției din acest an a Festivalului Toamnei la Roman, eveniment care a fost în fapt un târg de gastronomie. Romașcanii au putut afla cum se prepară o ciorbă de purcel, o tocană de miel, ciorba de fasole cu afumătură, berbecuțul la proțap, mămăliga boierească, mazărea verde cu piept de pui și tot felul de produse din carne de porc.

“Suntem o echipă clujeano-făgărășană și facem numai porcării, adică preparate din porc. Am pregătit trei feluri de cârnați: cu busuioc, tradițional și măcelăresc. Am făcut o supă de dovleac, o varză călită cu sos de smântână și hrean. Sâmbătă am gătit jumări și tocăniță de organe de porc. Sperăm că preparatele au fost pe gusturile tuturor”, a declarat Sorin Berar.

Duminică, în ultima zi a târgului, cei doi au preparat cârnați și romașcanii s-au îmbulzit la degustare. “Rețeta pentru cârnați nu este secretă, pentru că baza este carnea tocată, sarea, piperul și, în funcție de gust și zonă, fiecare mai pune câte un ingredient. În Ardeal, în zona Făgăraș, cârnații nu se fac colac, ci arată mai degrabă ca un crenvurșt. În zonele locuite de sași, toată slănina și cârnațul se urcă în podul bisericii și doar preotul îți dă voie să iei. Romașcanii ne-au primit cu mare bucurie și într-un număr foarte mare. Participăm la multe campionate internaționale și Romanul ne-a făcut o impresie deosebită. Promitem că în octombrie, anul viitor, ne găsiți tot aici, tot cu porcării”, a precizat şi Adrian Neag.

La secțiunea cel mai gustos preparat, cupa a revenit echipei din Malta, în timp ce medalia de aur a fost câștigată de echipa Restaurantului “La castel”, din Iași. Medalia de bronz a fost câștigată de echipa Ozana Bujdei, iar medalia de bronz a primit-o echipa din Albania.

La secțiunea creație, medalia de aur a fost câștigată de echipa Militară, argintul a rămas la Roman – pentru echipa Hanu Ancuței, iar bronzul a fost câștigat de Taverna libaneză din Arad.

Pentru complexitate, medalia de aur a revenit tot echipei din Roman, însă cupa a fost câștigată de echipa Ozana Bujdei. Medalia de argint a fost câștigată de echipa Greciei, iar cea de bronz – de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Cupa pentru secțiunea prezentare a fost câștigată de echipa restaurantului “La Castel” din Iași. La aceeași secțiune, medalia de aur a mers la cei doi mari câștigători ai festivalului Sorin Berar și Adrian Neag, medalia de argint a revenit echipei din Malta și bronzul a fost câștigat de echipa Nicolae Niculae.

La secțiunea popularitate, cupa a fost câștigată de echipa Albaniei. Medalia de aur a mers la echipa Hanul Ancuței, cea de argint către Uniunea Tătarilor Turco-Musulmani, iar bronzul – echipa Cristian Popușoiu.

Cupa la secțiunea inovație a fost câștigată de echipa Greciei, în timp ce medalia de aur a fost obținută de Complex Popas Păcurari Iași, iar medalia de argint – echipa Albaniei. Medalia de bronz la această secțiune a fost câștigată de echipa Cristian Popușoiu.

Cupa pentru cel mai bun preparat tradițional a fost câștigată de Complex Popas Păcurari Iași, iar medalia de aur a primit-o echipa Hanu Ancuței. Medalia de argint a fost câștigată de echipa Attila Fulop, iar bronzul l-a luat Tibi Kiss.

Bucătarii s-au întrecut și la dexteritate, echipa Sorin și Adrian câștigând cupa. Medaliile de aur, argint și bronz au revenit, în ordine, echipelor din Grecia, lui Pier Luigi Maniero și echipei Mihai și Florin.

Cupa “Cel mai bun chef” a fost câștigată de Gigi Fedeleș, cupa “Cea mai bună echipă” a fost câștigată de bucătarii din Malta, iar cupa “Cel mai bun preparat de toamnă” a fost obținută de echipa Tibi Kiss.

Câștigătorii “Cupei Zahăr Mărgăritar”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Câștigătorii “Cupei Zahăr Mărgăritar”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Claudia MATEI

Articolul precedentÎn marșarier, direct în pieton
Articolul următorTT-ul, cu premieră la… Iaşi: “O… LADĂ” se deschide la FITPT