Intrarea în vigoare a noilor norme în domeniul pensiilor, Legea 360/2023, a adus termeni pentru care Casa Națională de Pensii a venit cu clarificări pentru toți cei interesați. Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp constituită din: stagiul de cotizare contributiv, perioadele asimilate stagiului de cotizare și perioadele necontributive, recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii.
Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum și perioadele asimilate și perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii. Stagiu de cotizare contributiv este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Stagiu complet de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate.
„Perioadele asimilate sunt perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile legii, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public”, conform Casei Naționale de Pensii. Sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.
„EXCEPȚIE (din punct de vedere al determinării stagiului de cotizare contributiv): Perioada asimilată în care o persoană a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani se ia în considerare la calculul stagiului minim de cotizare contributiv și al stagiului complet de cotizare contributiv”, mai arată sursa citată.
(G. S.)
Pt perioadele asimilate se dau puncte la pensie?
Cand se va reglementa și sambetele și duminicile lucrate înainte de 1989?E nedrept să fim plătiți mai puțin decât cei care au lucrat 5 zile/saptamana.
Nu am primit decizia de pensionare Colegele mele primesc pensia mărită de 3 luni beneficiind de acel indice de 1,41 Eu am pensionat cu un an înainte 2010 și am 39 de ani vechime
Constantin Petru sint interesat pentru dosarul meu lucrind in fabrica de.cherstea de la.vrista de.16ani dupa aceia terminat stagiaire militair apoi angajat intrepinderea metalurgica otelul rosu jud caras severin 1974 / pina 1991 activitate zile din 7 primes o pensi de 1200 lei nusti nu se ia in masura sporuri de noaptea zilele de duminica zgomat de la 4 cuptoare electrce am ramas surd dupa postul de lucru care lam avut.sper sa va ginditi la persoanele care a lucrat in mizerie.
Am inceput sa lucrez cu carte de munca in anul 1970 .Am fost pensionat in 2006 cu insuficientā pulmunarā operat gr lll dar am lucrat cu 4 ore pe zi pinā in 2015. Intrbarea mea dacā am lucrat si am cotribuit ani acea de ce nu sint socitoti ani cotribuitiv si nici la punctele de stabilitate nu se considera ani lucrat?
Am lucrat din iulie 1969 până în februarie 2005 an în care m-am pensionat cu grupă. După o pauză de trei luni m-am reangajat și am lucrat până în august 2023 când întreprinderea a intrat în insolvență. Vrea să știu de ce nu se ia în calcul că ani de vechime cu toate drepturile ce se cuvin. Pe perioada de 51 de ani am lucrat în acord individual și am platit impozit pe realizări,iar pensia sa
calculat pe salariul de bază acordat în cartea de muncă. Deci, două probleme unde eu pierd foarte mulți bani la pensie. Poate vă gândiți să faceți dreptate. Mulțumesc.
Am solicitat la G.A.M. eliberarea adeverntei cu castigurile realizate in acord global pe o perioada de 8 (1985 – 1992)ani la fosta intreprindere de stat IPIC CF MARAMURES (ROMET SA) – Santier cuptoare si montaj utilaj alimentar. Dupa 4 luni inca nu am primit nici un raspuns !
Da!Mulți din cei cu indice de corecție 1.41,au rămas cu aceeași pensie,plus puncte de stabilitate!!!Unde este corectarea inechitabil,atât de mult tricotate de ministra
????
Corectez:dintre cei, corectarea inechitabil, trâmbițate în loc de tricotate!Scuze!
Trebuia să stai acasă, dacă ai ieșit la pensie cu grupă de muncă. De ce ai băgat dosarul de pensie?,dacă voiai să mai muncești, acum vrei bani mai mulți ?,uite că legea spune clar că, anii munciți după ce ai ieșit la pensie nu se pun că stabilitate și bine face,stai dracului acasă, mai lasă și ăștia tineri să muncească, să aibă un loc de muncă.