Stagiunea artistică 2017-2018 se deschide miercuri, 18 octombrie, cu un atractiv CONCERT DE CÂNTECE DE LUME, din colecția folclorică a lui Anton Pann. Manifestarea organizată de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț și Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca-Extensia Piatra-Neamț va avea loc la sala “Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, cu începere de la ora 18:00. Protagonist va fi Ansamblul vocal-instrumental “Floralia” al Universității Naționale de Arte “George Enescu” Iași, dirijor Irina Zamfira Dănilă. Intrarea se face pe bază de invitație.
“Ansamblul FLORALIA al specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a fost înfiinţat în anul 2007, inițial sub forma unui cor psaltic, aflat sub îndrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu, cunoscut folclorist şi dascăl ieşean de muzică psaltică şi reputat bizantinolog. Formaţia este inedită prin componenţa sa mixtă – băieţi şi fete – şi s-a remarcat prin concerte susţinute la Chişinău – Republica Moldova (Filarmonica Naţională Serghei Lunchievici) şi la Iaşi (la Filarmonica Moldova – în Aula Bibliotecii Centrale a Universității Mihai Eminescu). Corul este îndrumat şi dirijat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, titular al disciplinelor Teoria muzicii bizantine și Folclor muzicale de la Departamentul de Studii Muzicale Teoretice al Facultății menționate. Ansamblul are un potenţial artistic ridicat, fiind alcătuit din profesori de la Colegiul Naţional de Artă Octav Băncilă şi din studenţi de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iaşi care urmează, în principal, Specializarea Muzică religioasă, dar şi alte specializări. Dirijorul şi membrii ansamblului au o pasiune comună: dragostea pentru muzica autentică românească, eclesiastică de tradiţie bizantină, dar şi laică, de origine folclorică. Obiectivul principal al formaţiei Floralia este de a promova muzica veche românească și balcanică, de mare autenticitate, cu valoare de patrimoniu național și universal, în ţară şi în afara ei. Repertoriul ansamblului este alcătuit din colinde arhaice din antologia lui George Breazul, cântece de lume din colecțiile de folclor ale lui Anton Pann, dar și folclor țărănesc și muzică psaltică. Ca o deschidere către folclorul balcanic, am introdus în concertele noastre şi muzica tradiţională grecească, sârbească și bulgărească. Pentru interpretarea cât mai autentică a repertoriului lumesc notat de Anton Pann și a celui folcloric autentic, românesc și balcanic, în ansamblu au fost integrate instrumente tradiţionale din componenţa tarafului popular românesc: vioara, fluierul şi cobza, dar şi unele specifice folclorului oriental, precum lăuta constantinopolitană, kanon-ul, duduk-ul, djembe-ul sau oboiul/clarinetul”, informează Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”.
Relații se pot obţine la sediul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, str. Ștefan cel Mare nr. 3A. Tel.: 0233/214026. (ZCH NEWS)