Două mari bănci americane au dat faliment în mai puțin de o săptămână. Silicon Valley Bank (SVB) a fost cel mai mare faliment al unei bănci din 2008 și a fost urmat la numai câteva zile distanță de Signature Bank.
Aceste două evenimente au creat îngrijorare în rândul populației, mulți ținând încă minte de criza din 2008 declanșată de falimentul Lehman Brothers. Pentru a nu se declanșa panica, președintele american Joe Biden a declarat că „americanii pot avea încredere că sistemul bancar este în siguranță”. Deja în Marea Britanie statul a luat măsuri pentru a asigura depozitele populației care ar fi afectate de falimentul băncilor.
Care sunt riscurile pentru români?
Experții par a avea păreri împărțite, dar o constantă este aceea că nu există motive de panică. Analistul financiar bancar Radu Crăciun a declarat pentru Europa Liberă că nu există un risc de efect de domino similar cu cel din 2008: „SVB nu este o bancă a cărei mărime să aducă un risc sistemic. În același timp, sistemul bancar din SUA este mult mai bine capitalizat decât era in 2008, iar autoritățile de supraveghere și reglementare au învățat din greșelile anilor 2007-2008 și le vedem mișcându-se rapid în direcția limitării impactului falimentului băncii, asumându-și inclusiv hazardul moral al salvării tuturor clienților, nu doar a celor asigurați”.
Un alt analist financiar, Radu Georgescu ridică însă și unele semne de îngrijorare pentru situația actuală din România. Într-un material publicat pe economica.net, el atrage atenția că există trei factori de risc pentru băncile din România și, implicit, pentru clienții acestora:
- Creditele ipotecare: au ajuns la o valoare de 5 ori mai mare decât în 2008 și anul acesta au apărut semne de blocaje: „Creditele ipotecare acordate în ianuarie 2023 sunt cu 1 miliard lei mai mici decât cele acordate în decembrie 2022”, a menționat Radu Georgescu.
- Creditele de consum: riscul aici este ca oamenii să nu mai poată plăti ratele, fapt ce s-a întâmplat și în 2008, când „rata de neplată a creditelor de consum depășise 60%”.
- Expunerea băncilor și fondurilor de pensii private pe titluri de stat: acesta ar fi riscul cel mai important, deoarece este și motivul care a stat la baza falimentului Silicon Valley. Analiza făcută de Radu Georgescu menționează că „Băncile sunt obligate să reevalueze valoarea obligaţiunilor deţinute. Problema este că băncile din România au obligaţiuni cu o dobândă fixă de 4% iar acum dobânzile sunt 8%. Dacă vor să le vândă, le vând cu o pierdere de 20%. Deci pe tot sistemul bancar ar trebui să se pună o pierdere în jur de 10 miliarde de lei”.
Z.C.H.