reclama autocenter

casper 01

”Dărâmăm ziduri pentru a construi punți” este sloganul prin care Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC și-a propus să atragă atenția asupra abilităților pe care le au persoanele cu dizabilități și urmărește schimbarea mentalității opiniei publice referitoare la acest subiect. Caravana „CASPER”  a pornit de la Baia Mare, pe 1 iulie, iar până la sfârșitul lunii va parcurge 19 orașe reședință de județ. Ieri, conform programului anunțat, caravana, parte integrantă a proiectului ”Servicii sociale integrate și formare vocațională pentru persoane cu dizabilități”, a ajuns la Piatra Neamț.

Elementul principal al campaniei l-a constituit manifestul pe bicicletă, susținut de cunoscutul Florin Georgescu, ciclistul nevăzător, care parcurge distanțele dintre cele 19 orașe pe o bicicletă de două persoane, împreună cu coechipierul său, Alexandru Răcănel, așa cum în 2012, au parcurs distanța dintre Arad și Londra.

”Din 2008 am făcut rost de prima bicicletă tandem, de atunci practic acest sport, iar mersul pe bicicletă nu este decât benefic pentru că te poți bucura de o mulțime de lucruri. Dacă a fost ceva frumos în timpul acestei campanii, a fost faptul că te întâlnești și cunoști foarte mulți oameni, care au fiecare câte o poveste. La «CASPER» participă două echipe, noi suntem echipa din Nord. Scopul nostru e de a populariza un sistem de evaluare al gradului de dizabilitate, opus sistemului medical. Acest sistem evaluează omul din punct de vedere social, cu accent pe ceea ce poate să facă și nu pe ceea ce nu poate să facă. Acest sistem ar trebui să fie adoptat de Ministerul Muncii care să-și schimbe optica. Această acțiune de promovare este rezultatulul proiectului ASSOC care are ca obiectiv accesibilizarea pieții muncii pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Florin Georgescu.

La eveniment au fost prezente și autorități locale, precum și reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din Piatra Neamț.

”Acțiunea este lăudabilă și sper să aibă impact. Acești oameni sunt ai noștri și sunt recuperabili. Este datoria noastră față de societate să-i ni-i aducem cât mai aproape. Sper ca acest semnal să fie pozitiv și cu rezultate în integrarea socială a acestor oameni cu adevărat speciali”, a precizat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

”Mă bucur că se aud vești bune și pentru noi. Sper că autoritățile ne vor fi alături, astfel încât să ne putem face auziți și să ne integrăm mai ușor”, a spus Gelu Gherasim, președinte al Asociației Nevăzătorilor Neamț. Caravana „CASPER” își va continua traseul către Bacău și Vaslui, iar la sfârșitul lunii va ajunge la București.

 casper 02

Irina CĂLIN

Articolul precedentO lună până la BAC-ul de toamnă
Articolul următorPregătiri pentru „Tare ca Piatra”