Cazinoul Constanța, clădire cu statut de monument istoric aflat în Patrimoniul Național, se află în plin proces de reabilitare. Potrivit ultimelor estimări, lucrările începute în anul 2020 vor fi gata în iulie 2024, după mai multe amânări cauzate de apariția unor costuri suplimentare.
Fiecare încăpere a edificiului inaugurat în 1910 a fost refăcută astfel încât să reflecte eleganța stilului Art Nouveau de altădată. După cum au informat recent reprezentanții Aedificia Carpați, compania care se ocupă de reabilitare, au început ultimele lucrări la pardoseli, iar acoperișul este aproape gata în totalitate. De asemenea se fac ultimele lucrări la instalațiile electrice, la instalațiile de încălzire și la ventilație.
La începutul secolului al XX-lea, cazinoul de pe malul Mării Negre era singura clădire din România cu simboluri și ornamente în stil Art Nouveau. Clădirea a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului, după bombardamentele din cele două Războaie Mondiale.
Refăcut cu ajutorul deținuților politici
„Cazinoul a fost refăcut cu ajutorul deținuților politici în anul 1951. Acest lucru nu s-a știut, noi am găsit niște mărturii în pereți, niște scrisori, bucăți de sac pe care erau scrise numele lor și impresiile de la acel moment. Tot ca stadiu de lucrare, în 1986, ultima intervenție a fost făcută de către ONT Litoral. Sunt cei care au refăcut această clădire pentru a funcționa ca și restaurant. În ultimii 4 ani, de când am câștigat licitația, s-au refăcut planurile exact cum au fost inițial. Clădirea a fost în totalitate îmbunătățită”, a spus Gabi Puchiu, reprezentantul firmei de construcții.
Lucrările sunt finanțate de Compania Națională de Investiții prin Ministerul Dezvoltării, iar după finalizare clădirea va fi preluată de administrația publică locală din Constanța. Chiar dacă toată lumea se referă și se va referi în continuare la edificiu folosind vechea denumire, clădirea nu va mai funcționa ca și loc de întâlnire pentru pasionații de jocuri de noroc, ci va fi centru cultural.
Muzeu și săli de spectacol
Cele trei încăperi de la subsol vor fi transformate în muzeu, în timp ce sălile de la etaj vor fi multifuncționale, putând găzdui spectacole și diverse proiecții. Așadar, amatorii de jocuri de cazino se vor putea delecta doar cu un slot online în timp ce vizitează „cazinoul”.
Evoluția lucrărilor este urmărită și de reprezentanții Organizației de Management al Destinației Mamaia-Constanța, ce reprezintă asocierea între Primăria Municipiului Constanța și trei patronate din turism, cu scopul de a gestiona activitățile de promovare și management turistic pentru stațiunea Mamaia și municipiul Constanța.
George Măndilă, președintele acestei organizații, și-a exprimat credința că edificiul va fi redat circuitului turistic în luna iulie: „Ne bucurăm să vedem schimbările prin care trece Cazinoul, monumentul arhitectural este clădirea simbol a Constanței și abia așteptăm să-l vedem cum strălucește în toată splendoarea lui. Cel mai probabil, vara viitoare ne vom bucura de frumusețea lui și vom savura cu toții o cafea pe terasa exterioară, pentru că noul Cazino va avea și o cafenea. Îi așteptăm pe toți cei care îl îndrăgesc, turiști și constănțeni deopotrivă, să ne bucurăm împreună de frumusețea lui anul viitor. Vom anunța în timp util momentul inaugurării”.