iasi afis prevenire furt masiniPoliţia Iaşi a demarat, în pragul Sărbătorilor de iarnă, o campanie de prevenire sugestiv intitulată “Bunurile de valoare la vedere sunt un cadou pentru hoţi”. Acţiunea a avut drept punct de plecare sesizarea unui ieşean, care a rămas fără curcanii din portbagaj, furaţi de persoane încă nedescoperite de poliţişti, dar care au folosit chei potrivite. Evenimentul s-a petrecut, duminică seară, 20 decembrie, în parcarea unui complex comercial!

“De pe bancheta din spate, dintr-o geantă, i-au sustras un telefon mobil şi suma de 200 lei, iar din portbagaj i-au furat doi curcani, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 1.400 lei. În cauză este întocmit dosar penal pentru furt calificat”, se precizează în comunicatul Poliţiei Iaşi.

RECOMANDĂRI

“Permanent, poliţiştii avertizează cu privire la minimele măsuri de precauţie pe care cetăţenii trebuie să le cunoască şi să le pună în practică pentru a-şi proteja proprietatea privată. Cetăţenii trebuie să conştientizeze faptul că ei sunt în principal responsabili pentru siguranţa personală, pentru siguranţa comunităţii.

Având în vedere că mai avem doar câteva zile pâna la Sărbătorile de Iarnă trebuie să ţinem cont de câteva aspecte specifice acestei perioade. În principal luna decembrie este o perioadă a cumpărăturilor, zona complexelor de magazine şi a pieţelor fiind mult mai aglomerată. Cetăţenii vor face cumpărături pe care de multe ori le vor lăsa, pentru perioade mai mici sau mai mari în maşină. Implicit va creşte riscul ca aceste autoturisme să fie ţinta hoţilor. Pe acesta cale recomandăm cetăţenilor să evite pe cât posibil astfel de situaţii şi să nu ofere pe tavă ocazia infractorilor de a acţiona.

https://zch.ro/wp-content/uploads/2015/12/prevenire-furturi-din-autoturisme.pdf

În această perioadă multe din persoanele aflate la muncă în străinătate se întorc în această perioadă acasă, încărcate cu daruri multe pentru cei dragi. Aveţi grijă de bagajele şi cumpărăturile dumneavoastră, nu le lăsaţi la vedere în autoturisme şi mai ales nu le lăsaţi peste noapte în maşini.

Ar fi ideal să parcaţi autoturismele în locuri bine iluminate sau în parcări păzite. De asemenea, pe piaţa de specialitate există numeroase sisteme de alarmare electronice sau de alta natură, trebuie doar sa acordaţi puţin interes acestui aspect. Dacă aveţi de efectuat lungi călătorii la rude pe distanţe mai mari, nu opriţi pentru pauzele de relaxare în locuri necunoscute, alegeţi popasuri luminate şi amenajate corespunzător, pe cât posibil în apropiere de localităţi, pentru a nu cădea victima unor persoane răuvoitoare”, se menţionează în materialul preventiv pus la dispoziţie de IPJ Iaşi, împreună cu un afiş cât se poate de sugestiv. (ZCH NEWS)