0:00

Campanie anti-bullying a polițiștilor nemțeni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn urma numeroaselor sesizări primite de la părinți despre copii ce au căzut victime bullying-ului, IPJ Neamț a demarat o campanie în încercarea de a-i conștientiza atât pe copii, cât și pe părinții acestora, dar și cadrele didactice asupra riscurilor psihice la care sunt expuși cei mici.

„Indiferent dacă școala se desfășoară fizic sau în mediu on-line, interacțiunea dintre elevi dă naștere, uneori, la situații conflictuale. Polițiștii Biroului de Siguranță Școlară intervin de fiecare dată, pentru aplanarea și prevenirea acestor situații. În cazul acestui fenomen toți cei implicați pierd câte ceva.

Ce este bullying-ul? Bullying-ul are loc atunci când copilul este supus unor agresiuni verbale, psihice şi chiar fizice, devenind ținta unor răutăți cum ar fi atunci când este tachinat sau luat în derâdere, este poreclit, este exclus din cercul de amici, este înghiontit sau îmbrâncit. Agresiunile se pot petrece atât față în față, cât și în mediul online.

Ce pierde agresorul? Respectul celorlalți. E bine ca cei din jur să te respecte pentru cine ești, nu de teama de a fi împotriva ta. Prieteniile adevărate nu se leagă din frică, ci din respect reciproc.

Ce pierde victima?  Respectul de sine. În clipa în care taci, ești de acord cu agresorul tău, cu ceea ce face el. Poți oricând să ieși din jocul lui, începând cu a nu crede ce zice sau a apela la cei care te pot ajuta cu adevărat. Nu trebuie să faci lucruri care nu-ți plac, doar pentru a nu deveni o victimă”, explică comunicatul IPJ Neamț din cadrul campaniei.

Polițiștii explică și faptul că a fi un simplu spectator, în tăcere, nu este o atitudine corectă, pentru că te situezi în acest mod în categoria celor pro-bullying.

Cadrele didactice trebuie să se implice atunci când sesizează astfel de cazuri la școală și să-i ducă, atât pe victimă, cât și pe agresorul verbal la consilierul psihologic al unității de învățământ. Dacă de la bullying se ajunge la ceva mai grav, hărțuire, amenințare, șantaj, atunci trebuie sesizată, imediat, cea mai apropiată unitate de poliție.

„Tuturor ne e frică de el pentru că este mai puternic!’’… Poliţiştii le recomandă elevilor să înveţe să recunoască acest gen de agresiune, să evite să reacţioneze violent când sunt provocaţi şi să ceară sprijinul cadrelor didactice sau părinţilor dacă devin victime ale bullying-ului.

Semne ale bullying-ului:

  • copilul are o stare de temere atunci când merge la școală, se plânge de diferite dureri/afecțiuni pentru a se sustrage școlii;
  • cercul de prieteni al copilului este restrâns, sau nu are niciun prieten de joacă;
  • stimă de sine scăzută;
  • pierdere de bunuri, are nevoie de bani;
  • nemulțumit(ă), interes scăzut, iritabil, puțin implicat(ă) în activități;
  • probleme de somn.

În cadrul campaniei, IPJ Neamț a realizat și un video prin care explică formele pe care le poate îmbraca acest fenomen.

Angela Croitoru

Articolul precedentO mamă își caută fiica dispărută din Săbăoani
Articolul următor417 noi cazuri COVID-19 în Regiunea de Nord Est
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.