0:00

Campania electorală în Neamț, șase dosare penale și două amenzi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe la debutul campaniei electorale în județul Neamț, potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, au fost semnalate 16 incidente sau fapte ilegale în context electoral, dintre care una nu s-a confirmat.

„Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 3 sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 3 sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – o sesizare.

Efectivele MAI au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, respectiv două amenzi în valoare de 1.200 de lei și 5 avertismente. Totodată, s-au întocmit 6 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”, a precizat inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț.

1.250 de incidente electorale în întreaga țară, mai puține decât acum 4 ani

Campania electorală în Neamț, șase dosare penale și două amenzi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, 8 iunie, comisar șef de poliţie Monica  Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a susținut o declarație de presă referitoare la acțiunile polițiștilor în contextul alegerilor locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie.

Aceasta a atenționat asupra amenzilor pe care le riscă persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală, după data de 8 iunie, ora 7:00, când s-a încheiat campania, cuprinde între 1.400 și 2.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI “campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate pentru cele două tipuri de scrutin, fără incidente grave.

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente/zi, față de 46 evenimente/zi la alegerile anterioare.

Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare – locale din anul 2020 și europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%.

Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare și 158 nu s-au confirmat.

160 de sesizări nu au fost de competența MAI așa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorități: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Județene.

Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări.

Efectivele MAI au aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii și 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.

În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfășurarea în siguranță a 1.115 manifestări electorale în 458 de localități din 39 de județe și municipiul București, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.

Cele mai multe manifestări au fost organizate în județele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii – 306 sau marş – 293”.

Astăzi a fost activat Centrul Operațional de Comandă cu rol de coordonare și monitorizare a tuturor misiunilor din aceste zile.

Comandamente operaționale similare au fost activate în toate județele și în Capitală.

Polițiștii fac parte din efectivele MAI care asigură protecția pe timpul transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de votare.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.

Structurile MAI vor asigura măsurile de protecție la cele 18.955 de secții de votare din întreaga țară, urmând ca mâine dimineață, la ora 6, aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

“În misiunile de astăzi sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.

Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel național se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicați peste 1.600 de polițiști cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine.

Astăzi, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor are program cu publicul până la ora 16, iar mâine până la ora 22”, a conchis comisar șef Monica Dajbog.

Angela Croitoru

Articolul precedentFurtună cu gheață în zona Romanului
Articolul următorO carte gratis pentru votanții din 9 iunie – Campanie a Librăriei Cărturești
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.