Camerele pentru roviniete confundate cu radare fixe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn proiect cu finanțare europeană ce va fi derulat, începând de anul viitor, de Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încins spiritele în mediul online. Din păcate însă, unii internauți care vroiau să atragă atenția asupra pericolului reprezentant de „Big Brother” care monitorizează șoselele au confundat camerele pentru monitorizarea rovinietelor cu radare fixe.

Pe mai multe grupuri de socializare, dar și în unele publicații online a fost publicată o listă cu 74 de așa-zise radare fixe pe care CNAIR în colaborare cu Poliția Rutieră le-ar folosi în implementarea unui proiect finanțat 100% din fonduri europene, prin PNRR.

“Este un fake news. Lista aceea este cea a camerelor pentru rovinietă, care nu au nicio legătură cu proiectul e-SIGUR, pentru că acesta presupune cu totul altfel de camere, alte softuri, este cu totul altceva. Cineva și-a dat cu presupusul că, dacă tot le avem, de ce să nu le folosim pe acelea. Nu! Vor fi 500 de camere de supraveghere achiziționate și montate în întreaga țară prin acest proiect, care acum se află în faza de realizare a documentației pentru licitație. Noi avem termen de finalizare anul 2026 și apreciem că în anul 2024 vom intra în implementare”, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Camerele de supraveghere vor fi interconectate la celelalte sisteme inteligente precum Platforma informatică EUCARIS (Tratatul referitor la Sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere), Bazele de date ale Poliției Române, privind evidența vehiculelor supuse confiscării, căutate ș.a.m.d. încă nu se știe unde anume vor fi montate. Acestea vor avea un sistem total diferit de funcționare, utilizând chiar și un sistem de senzori la nivelul șoselei pentru măsurarea exactă a vitezei.

Sistemul e-SIGUR, finanțat prin PNRR, nu are nimic de-a face cu aceste camere de monitorizare a rovinietei.

A.C.

Articolul precedentEvaluare națională. Fără probleme în Neamț, cu o excepție
Articolul următorVacanțe Muzicale XLVIII. Seară a muzicii venite de peste Prut
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.