0:00

Camera de Comerţ Neamţ: Proiect pentru formarea profesională a adulților, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Camera de Comerț și Industrie Neamț, ieri, 4 august a avut loc Conferința Regională de conștietizare și informare privind participarea adulților la învățarea pe tot parcursul vieții. În cadrul acestei întâlniri s-a prezentat  proiectul „Implementarea Agendei Europene pentru Educația Adulților”, un proiect care urmărește, așa cum au precizat cei prezenți, calificarea resursei umane. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Agenției Naționale a Calificărilor, Camerei de Comerț Neamț, Inspectoratului Școlar Județean și ai mediului de afaceri din județ.

„Calificarea resursei umane este o condiție a prezenței noastre pe piețele europene. Resursa umană trebuie să fie pregătită la nivelul de competitivitate cerut de piețele internaționale. Noi am început deja o interogare a firmelor. Le-am cerut reprezentanților să transmită chestionarul cu necesitățile calificărilor dumnealor astfel încât în colaborare cu IȘJ să pregătim acele clase, profesionale, în sistem dual. Este o colaborare aproape impusă deoarece ultimii meseriași sunt de aproape 55 de ani. Aproape că nu mai este o problemă de opțiune, ci una de supraviețuire a firmelor. Am ajuns la momentul în care avem tehnologie, dar nu are cine să o folosească”, a spus Mihai Apopii, președinte la CCI Neamț.

Prezent la întâlnire a fost și Nicolae Postăvaru, președintele ANC, care a subliniat premisele viitoare ale promovării învățământului pentru adulți.

„Încercăm să creăm o punte cu învățământul profesional și tehnic clasic cunoscut în învățământul românesc. Proiectul care ne dă prilejul să ne vedem este un proiect finanțat de Comunitatea Europeană, proiect pentru învățământul adulților. Acesta este în fază de finalizare. În această lună se termină întâlnirile regionale, iar în luna octombrie se finalizează. Proiectul va avea o etapă o a doua în care vrem să facem promovarea învățământului pentru adulți, învățământ care va trebui să aibă o pondere tot mai mare în sistemul de educație românesc pentru că avem nevoie de multă mână de lucru calificată, atât în țară, cât și pe piața europeană”.

Consilierul Ministerului Educației, Stelian Fedorca a prezentat avantajele pe care le aduce școala profesională în sistem dual. „Ne referim la școala în sistem dual. Acest proiect a început în 2012, când agenții economici au solicitat Ministerului Educației spații pentru a pregăti copiii în ceea ce privește partea de calificare școlară, urmând ca practica să o facă la viitorul loc de muncă. Elevii care participă la învățământul profesional au din partea Guvernului României o bursă de 200 de lei la care se adaugă burse sau alte avantaje de către agentul economic. Anul acesta a avut loc absolvirea primei promoții de școală profesională în sistem dual, care a fost un succes, în sensul că acești tineri nu mai sunt șomeri”, a spus Fedorca. (M. TEODOROF)

Articolul precedentEşalonul trei, în atenţia microbiştilor nemţeni
Articolul următorMomentul adevărului la PDL Neamţ