0:00

Calendar (16-22 august 2012), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 16 august 1950 – S-a născut Mircea-Titus Romanescu, la Piatra Neamţ. A făcut studii de pictură cu Elena Uţă-Chelaru. Este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, master în „management şi impresariat în arte vizuale”, Universitatea de Arte, Timişoara. Membru al UAPR şi al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici UNESCO şi ARIPA din Torino. Expoziţii: Bacău Bârlad Bucureşti, Chişinău Olanda. Piatra Neamţ Timişoara., Austria, Cehia, Veneţia, Bruxelles. Recompensat cu Premiul I la Festivalul Naţional şi câştigător al Concursului Cooymans-Covalenco.

* 17 august 1925 – A murit Ion Slavici, la Crucea de Jos, Vrancea (n. 18 ianuarie 1848, la Şiria, Arad), mare scriitor şi publicist român, membru corespondent al Academiei. În urma articolelor sale a fost închis de 5 ori. Această experiență a fost reflectată de Slavici în lucrarea memorialistică intitulată “Închisorile mele”, publicată în 1921. Istoricul  Lucian Boia a constatat, cu referire la Slavici,  că „dacă la scriitori precum Rebreanu sau Sadoveanu se constată un ușor deficit de caracter, necazurile lui Slavici se trag, s-ar putea spune, dintr-un surplus de caracter.“ Obosit și persecutat, în 1925, Slavici se refugiază la fiica sa care trăia la Panciu, aducându-i aminte de Șiria lui natală. A fost înmormântat la schitul Brazi.

* 17 august 1951 – S-a născut Mihai Chiuaru, la Hangu. Liceul de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, Secţia Artă monumentală. Este membru al UAP, Filiala Bacău. A debutat într-o expoziţie a tineretului (Bucureşti, 1974). Personale: Piatra Neamţ, Bucureşti, Iaşi, Bacău, Moineşti, Bistriţa, Timişoara, Chişinău, Olanda, Japonia. Colective şi de grup: Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Târgu Mureş, Reşiţa, Buzău, Oradea, Iaşi, Piatra Neamţ, precum şi la  expoziţii şi saloane internaţionale în Franţa, SUA, Italia, Belgia, Germania, Albania, Rusia, Cehia, Japonia, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Republica Moldova, Ungaria. Distins cu numeroase premii.

* 17 august 1872 – S-a născut Traian Vuia, la Bujoru (Caraş Severin), Austro-Ungaria, (d. 3 septembrie 1950, Bucureşti),  inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906, a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. Va mai breveta și construi diferite invenții, spre exemplu un generator de abur în 1925 sau două elicoptere între 1918 și 1922. A fost ales membru de onoare al Academiei pe 27 mai 1946. Este înmormântat la Cimitrirul Belu din București.

* 19 august 1879 – S-a născut Lascăr L. Vorel, la Copou, Iaşi. (d. 1918) Într-o familie de farmacişti, stabilită ulterior la Piatra Neamţ. Lecţii de pictură cu Alexandru D. Atanasiu. Academia de Artă din München. Se întâlneşte la cursuri cu N. N. Tonitza şi Grigore Negoşanu. Colaborează la revista „Nea Ghiţă”. Expune uleiuri şi guaşe în cadrul Societăţii Tinerimea Artistică. Singura expoziţie personală Galeria „Golz” din München (1931). Retrospective: Galeriile „Magheru” (1958), Simpozion omagial la Piatra Neamţ (1979). I-au consacrat albume Petru Comarnescu şi V. Ciucă.

* 19 august 1881 – S-a născut George Enescu, la Liveni, Botoşani, cel mai mare muzician român, autorul celebrelor simfonii (3, ultima şi pentru cor), a operei „Oedip”, a numeroase sonate. După venirea comuniştilor la putere se retrage la Paris, unde a şi murit  (la 4 mai 1955). Este îngropat în cimitirul Pere Lachaise.

* 20 august 1938 – S-a născut Doru Albu (pseudonimul lui Emilian Simion), în Teleorman. Corespondent radio, stabilit la Neamţ. Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. A publicat volumul de poezii „Paradis refuzat. Simfonie în 5 părţi şi mai multe nostalgii”.

* 20 august 1920 – S-a născut Zoe Dumitrescu-Buşulenga, la Bucureşti (d. 5 mai 2006, la mănăstirea Văratec), mare personalitate a culturii române, cu o prolifică activitate de cercetător, critic și istoric literar, eseist, filozof al culturii și pedagog român. A fost membră a  Academiei și a unor importante instituții culturale din Europa. După 1989 a ales să se retragă tot mai des într-o chilie a mănăstirii Văratec, călugărindu-se spre sfârșitul vieții sub numele de Maica Benedicta. A fost înmormântată la Mănăstirea Putna.

* 20 august 1977 – A murit Mihai Avădanei, (n. 5 octombrie 1945, la Sărata, Dobreni), fost profesor la liceele „Hogaş”, „Rareş” şi Auto, autor al cărţii „De la matematica elementară spre matematica superioară”. A fost, din 1993, preşedintele SSMR, Filiala Neamţ.

* 20 august 1975 – S-a născut Lucian Gogu-Craiu, la Piatra Neamţ. A absolvit Liceul de Artă din Piatra Neamţ şi Academia de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi (1999). Din 2002, membru al UAPR. A avut expoziţii personale, colective şi de grup la Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Iaşi, Bicaz, Bucureşti, Turcia, Miami. A făcut şi grafică de carte şi de presă. Are lucrări în colecţii din ţară şi străinătate.

* 21 august 1723 – A murit Dimitrie Cantemir, autor, cărturar, compozitor, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic și scriitor român (moldovean). A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în anul 1714.  În opera lui Cantemir, influențată de umanismul Renașterii și de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat până astăzi unul dintre marii umaniști ai Europei.

* 21 august 1925 – S-a născut Toma Caragiu, într-o familie de aromâni  din Grecia. Este unul din cei mai îndrăgiţi actori români. S-a înscris la Drept, dar îl abandonează şi intră la Conservatorul de muzică şi artă dramatică Bucureşti, la clasa Victor Ion Popa. Debutează în 1948 pe scena Teatrului Naţional încă de pe când era student în anul III, apoi se angajează ca membru al corpului artistic al acestui teatru, jucând numeroase roluri. Va trece pe la Teatrul de stat din Constanţa, apoi la cel din Ploieşti (unde a fost şi director), apoi, la invitaţia lui Liviu Ciulei, pleacă la Teatrul “Bulandra”. A intrepretat sute de roluri pe scenă şi în filme româneşti. A murit la cutremurul din 4 martie 1977, alături de prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ. Este înmormântat la Cimitirul Belu.

* 21 august 1950 – S-a născut Marius Alexianu, la Piatra Neamţ. Absolvă, Institutul de Limbi Străine, Secţia Limbi Clasice, Universitatea Bucureşti. Este profesor şi muzeograf  la Piatra Neamţ, apoi cercetător la Institutul Român de Tracologie şi cadru universitar la Iaşi. Reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale: Bucureşti,  Mainz, Bratislava, Chişinău, Plovdiv, Tirana, Sozopol, Hallein – Austria, Skopje, Ravenna. Cărţi: „Antichitatea şi moştenirea ei spirituală” (coautor); „Relation thraco-illyro-helleniques” (în colaborare); „Viaţa lui Apollonios din Tyana de Filostrat” (traducere)” ş. a.

* 22 august 1890 – A murit poetul Vasile Alecsandri, la Mirceşti (n. 21 iulie 1821, la Bacău), poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al  Academiei, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol XIX. Alecsandri este unul din întemeietorii pastelului românesc. În dramaturgie s-a afirmat cu celebrele piese despre Chiriţa.

 Notă: În „Calendarul” de vineri, 9 august, la nota despre Arsenie Papacioc s-a strecurat o eroare: data de 15 august 1914 este ziua naşterii marelui duhovnic şi nu cea a morţii. Rugăm cititorii să facă necesara rectificare.

Articolul precedentTestamentul politic al lui Eminescu (X)
Articolul următorSora Sulfinei Barbu își serbează ziua de nume în familie