caine politistCei 17 câini poliţişti din dotarea IPJ Neamţ au îndeplinit, de la începutul anului până acum, exact 198 de misiuni, cele mai multe de patrulare pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice. De altfel, cei mai mulţi dintre patrupezi – 12 la număr – sunt specializaţi în patrulare intervenţie şi dor 5 sunt câini de urmă. De departe, cel mai „temut” este Odek, un adevărat expert în detectarea produselor de tutun, care a devenit spaima vânzătorilor de ţigări de contrabandă de prin pieţele judeţului.

„Agenții de poliție, care au calitatea de conductor câine, pe lângă cele aproximativ cinci ore pe zi petrecute în vederea menținerii și perfecționării dresajului câinilor pe care îl au în dotare, participă ori de câte ori se impune la activitățile de cercetare la fața locului în cazul infracțiunilor sesizate, de cele mai multe ori la infracțiunile cu violență, furturi din locuință sau furturi de animale”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ. „Astfel, câinele polițist joacă un rol important în cercetarea la fața locului atunci când sunt urme de miros, prelucrând acest indiciu și parcurgând un traseu, pe care, ulterior, echipa de cercetare îl consideră un posibil itinerariu al infractorului, în funcție și de celelalte probe existente în cauză”.

Câinii de urmă (doi de la Roman şi doi de la Piatra-Neamţ) au prins 15 autori de infracţiuni şi au găsit 4 persoane dispărute de la începutul anului în curs.

C. MIRCEA