pietricica turism
serbarile zapezii

Câinii din punctele vamale au intrat, luni, 28 august, într-un program intens de pregătire, care va dura până la finele lunii noiembrie. Vor fi îmbunătățite metodele de control folosite la verificarea autoturismelor, camioanelor, autocarelor, containerelor, depozitelor şi încăperilor, sacilor poştali şi valizelor. În punctele vamale din țară sunt active 43 de echipe canine mobile. Dintre acestea, 31 sunt antrenate să depisteze țigarete ilegale. Alte 10 au dublă specializare (droguri și produse din tutun). Două sunt specializate în detectarea drogurilor, banilor și țigaretelor. JTI a donat Vămii Române, începând din 2010, circa 40 de câini și echipamentele necesare (inclusiv pentru transport). Tot cu sprijinul JTI, începând din acest an, și autoritățile din Moldova și Serbia vor extinde folosirea echipelor canine în punctele vamale.

“În condițiile în care piața neagră a reînceput să crească după aproape un an de scăderi consecutive, numărul agenților vamali e insuficient, iar dotările tehnice și informatice precare, câinii rămân cel mai eficient mijloc de combatere a contrabandei cu țigarete. Câinii nu pot fi corupți, iar prezența lor în punctele vamale are impact și contribuie la prevenție”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

În perioada ianuarie-iulie 2017, câinii special instruiți au depistat circa 1,1 milioane țigarete ilegale și aproximativ 29 kilograme de tutun. “În spatele unui câine instruit stau ore întregi de antrenament, ceea ce presupune efort fizic susţinut. Lucrătorii vamali şi câinii lucrează zi de zi, opt ore. Antrenamentul unei echipe canine durează aproximativ trei luni. În fiecare an, echipele se întorc la Centru pentru o săptămână de exerciții de întreținere. Formarea unui câine se face prin joc, care stă la baza tuturor activităţilor zilnice. Drept urmare, lucrătorul vamal, indiferent de vârstă sau de experienţă, trebuie să se adapteze, să înveţe să se joace. Câinele are nevoie de suport şi încurajare permanentă ca să poată avea rezultate”, a declarat  Alexandru Ioniță, șeful Centrului de Instruire Echipe Mobile din Giurgiu. (ZCH NEWS; FOTO: JTI Romania, Moldova și Bulgaria)