shoebox 02

Anul trecut, în Piatra Neamț lua naștere proiectul “ShoeBox – Cutia de pantofi”, „o încercare de a face lumea un loc mai frumos”, așa cum spune Oana Apetrei, una din inițiatoarele proiectului în Neamț. “ShoeBox” a început în 2007 la Cluj, fiind destinată copiilor cu vârste între 2 și 18 ani.

„În urmă cu doi ani am aflat despre această acțiune. La început, mi-am dorit doar să fac o cutie în care să pun cadouri pentru un copil și să îl trimit la Cluj. Din păcate, am aflat prea târziu și nu am mai reușit să împachetez la timp cutia și să o trimit către acel copil. Anul trecut m-am mobilizat din timp, am luat legătura cu cei de la Cluj și am deschis prima locație ShoeBox din Piatra Neamț”, povestește Oana Apetrei.

Practic, într-o cutie de pantofi se pun acele lucruri pe care o persoană dorește să le dăruiască unui copil, pornind de la dulciuri neperisabile și ajungând la articole școlare, jucării, produse de igienă personală sau orice alt cadou care ar putea aduce zâmbetul pe fața unor copii și tineri. Campania se desfășoară până pe data de 13 decembrie, iar cutiile cu cadouri pot fi aduse în cele două locații din Piatra Neamț, respectiv Clubul Reconectării, situat pe strada Durăului nr. 24, în vecinătatea restaurantului “Diana” și la magazinul “Maia Outdoor”, situat în bd. Decebal nr. 90, vis-a-vis de clădirea Moldocor. Organizatorii atrag atenția asupra faptului că această acțiune nu trebuie luată în derâdere, în sensul că nu se vor pune în cutii produse care nu mai pot fi folosite. Mesajul este cât se poate de clar: „Nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e de aruncat”.
Odată ce cutiile sunt aduse la punctele de colectare, ele primesc etichete speciale pe care se va scrie vârsta și sexul copilului pentru care au fost pregătite, urmând ca imediat după data de 13 decembrie să ajungă la cei nevoiași. Toți cei care aduc aceste daruri sunt rugați să își lase datele de contact, pentru ca mai apoi să fie contactați și înștiinţaţi unde a ajuns cutia fiecăruia.

„Este o acțiune cu oameni, pentru oameni. Nu suntem vreo asociație sau organizație care acționează cu dorința de a obține beneficii, ci simple persoane fizice, care își doresc să aducă o rază de soare, în preajma sărbătorilor, pentru aceia dintre noi cu care viața nu a fost atât de generoasă. Oameni obișnuiți, care vin în ajutorul celor de lângă ei”, a încheiat Oana Apetrei.

Alex SÎRBU