calendar24 ianuarie a devenit şi… nelucrătoare, pe lângă faptul că este sărbătoare naţională, dar după doi ani de întârziere!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 6 septembrie, legea privind declararea zilei de 24 ianuarie (Unirea Principatelor Române), ca nelucrătoare. Decizia a fost luată cu 209 voturi pentru, 4 împotrivă şi două abţineri.

24 ianuarie se alătură, acum, celorlalte sărbători legale: 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun.

Codul Muncii mai prevede şi două zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională încă din 2014, dar, din neglijenţă sau intenţionat, Legea 171/2014 (de declarare a zilei de 24 ianuarie ca sărbătoare naţională) nu modifica şi Codul muncii, astfel că 24 ianuarie era sărbătoare naţională, însă nu şi zi… nelucrătoare. Acum acest lucru a fost modificat. Lipsa caracterului nelucrător nu s-a simţit în ultimii doi ani, întrucât 24 ianuarie a “căzut” în zile de sâmbătă şi duminică. (M. CONSTANTINESCU)