Rezultat excelent pentru Flavia Cristina Pascal, care din toamnă este în clasa a X-a la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț și care a câștigat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Medalia este cu atât mai importantă, cu cât Flavia a concurat la seniori în această competiție. Ea s-a calificat în echipa II a României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, echipă ce a participat cu statut de invitat, nefiind subvenționată de Ministerul Educației Naționale. Pasiunea pentru astronomie, o știință care nu se predă la orele de curs, și-a găsit confirmarea mult așteptată de Flavia și de prof. Dan Grigoruță Oniciuc, care o pregătește de câțiva ani în Clubul de astronomie din cadrul Centrului de Excelență Neamț. Piatra Neamț și „Petru Rareș” vor organiza și găzdui probele teoretice ale celei de a XIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, în perioada 18-27 octombrie 2019.
Ediția a XIII-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică s-a desfășurat în perioada 2-10 august la Balaton, Ungaria. Lotul României a câștigat 2 medalii de aur, 4 medalii de argint și 4 medalii de bronz: David Turturean – aur, Robert Pascalau – aur, Paul Rebenciuc – argint, Theodor Iosif – argint, Daniel Nicolae – argint, Cristian Ardelean – argint, Daria Harabor – bronz, Flavia Cristina Pascal – bronz, Mihai Vasile – bronz și Vlad Rosca – bronz. În competiție au intrat echipaje din aproape 50 de țări din lume. Au fost patru probe de susținut: proba teoretică, proba de analiză a datelor, proba de planetariu și harta mută și proba pe echipe. Lotul țării noastre a fost însoțit de prof. dr. Petru Crăciun și de prof. univ. Cristian Pîrghie, directorul Observatorului Astronomic Suceava.
Olimpiada Internațională de Astronomie și astrofizică a debutat în Thailanda, în anul 2007, iar România a fost organizator în anul 2014.
(C.I.)