Cristian CUCOREANU
Cristian CUCOREANU

ACTUALIZARE:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 05 mai 2015 până la data de 03 iulie 2015, față de inculpații CUCOREANU CRISTIAN-AUGUSTIN și OSOLINSCHI ANDRIAN, șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, respectiv șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul aceleiași unități de poliție, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date și indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 29 decembrie 2014, inculpații Cucoreanu Cristian-Augustin și Osolinschi Andrian, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, respectiv șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul aceleiași unități de poliție, și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la promovarea într-o funcție superioară, de execuție, a unui ofițer de poliție, în sensul că ambii au semnat fără să verifice în fapt condițiile emiterii unei dispoziții în cuprinsul căreia era menționată, în mod nereal, îndeplinirea procedurii prevăzute de lege, referitoare la asigurarea publicității vacantării postului, constituirea comisiei pentru ocuparea postului vacant cu rol în selectarea și intervievarea cadrelor care îndeplineau condițiile de promovare, precum și existența documentelor necesare emiterii acestei dispoziții.

Acțiunile celor doi inculpați au dus, pe de o parte, la obținerea unui folos necuvenit în beneficiul lucrătorului de poliție prin numirea într-o funcție superioară, iar pe de altă parte, la producerea unui prejudiciu moral celorlalți ofițeri de poliție ce îndeplineau condițiile de ocupare a funcției respective.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Cucoreanu Cristian-Augustin și Osolinschi Andrian trebuie să respecte următoarele obligații:

A) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,

B) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,

C) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,

D) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,

E) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanțele de dispunere a controlului judiciar,

F) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Cucoreanu Cristian-Augustin și Osolinschi Andrian li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE)

ŞTIRE INIŢIALĂ: Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcției Naționale Anticorupție au dispus măsura controlului judiciar față de inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, comisarul șef Cristian Cucoreanu, dar și față de șeful Serviciului resurse umane din cadrul instituției, comisarul șef Adrian Osolinschi, se arată într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cei doi au obligația de a nu părăsi teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, de a nu comunica cu anumiți agenți și ofițeri din cadrul IPJ Botoșani, direct sau indirect, pe nicio cale și de a nu deține, folosi și purta arme.

Cucoreanu și Osolinschi sunt acuzați de nerespectarea atribuțiilor de serviciu din fișa postului privind promovarea într-o funcție superioară de execuție, respectiv ofițer specialist I, a unui angajat al instituției.

“Această faptă a dus, pe de o parte, la obținerea unui folos necuvenit în beneficiul ofițerului Șuhan Cristian, lucrător de poliție în cadrul IPJ Botoșani, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, prin numirea într-o funcție superioară, și, pe de altă parte, la producerea unui prejudiciu moral ofițerilor de poliție ce îndeplineau condițiile de accedere pe funcția superioară, necesară de altfel, ocupării gradului profesional de comisar șef de poliție”, se mai arată în comunicat.

Șeful IPJ Botoșani și șeful Serviciului resurse umane au fost ridicați marți din sediul poliției pentru a fi audiați la sediul DNA Suceava. Decizia a venit la scurt timp după ce șapte birouri ale IPJ au fost percheziționate de procurorii DNA. (ZCH NEWS)