profesor 03Guvernul României anunţă bonusuri de performanță pentru angajaţii din Sănătate și Educație, începând cu 1 ianuarie 2017.

Măsura este prevăzută în proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, lansat, marţi, 17 mai, în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

“Proiectul de ordonanță de urgență urmărește rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Această opţiune rezolva încadrările (și implicit remunerațiile) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții, în cadrul aceleiași unități şi reducerea diferențelor salariale din administraţia publică centrală. Totodată, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanță pentru personalul din sistemul de Sănătate şi pentru personalul din Educație, începând cu luna ianuarie 2017”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Detaliat, cum se propune rezolvarea inechităţilor salariale din sistemul de sănătate publică, în documentul oferit de Guvernul României:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/05/salarizare-bugetari.pdf

În prezent, salarizarea personalului bugetar este reglementată prin Legea-cadru nr. 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de legile speciale anuale de aplicare a acesteia.

“În practică, deși există cadrul legislativ, acesta nu poate fi respectat din cauza constrângerilor financiare. Astfel, chiar de la intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 284/2010, salariile personalului bugetar nu au putut fi stabilite conform prevederilor acesteia, fiind menținute salariile existente în plată anterior”, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.  (ZCH NEWS)