parpauta in suediaTribunalul Neamţ l-a condamnat pe Andrei Părpăuţă la 8 ani de închisoare, după ce i-a contopit sentinţa anterioară, cu pedeapsa în dosarul în care a fost judecat împreună cu Marius Pleşca.

“Condamnă pe inculpatul Pleşca Marius prin schimbarea încadrării juridice pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 18 ind. 1 alin. 1 din Legea 78/2000 la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de 3 ani”, se arată âîn decizia instanţei luată în după-amiaza de 18 iunie. “Condamnă pe inculpata SC Agral Star SRL prin schimbarea încadrării juridice la pedeapsa de 40.000 lei amendă şi pedeapsa complementară prev. de art.136 alin. 3 lit. d Cod penal, pe o perioadă de 1 an. Condamnă pe inculpatul Părpăuţă Andrei la pedeapsa de 3 ani închisoare. Constată că infracţiunea de faţă este concurentă cu infracţiunile pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală 119/P/2013 definitivă prin decizia 363/2014 a C.A. Bacău. Repune pedepsele în individualitatea lor, dispune contopirea lor şi aplică pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 2 ani, pedeapsă rezultantă 5 ani închisoare. Revocă suspendarea sub supravegere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.723/2005, pedeapsă rezultantă 8 ani închisoare şi şi 2 ani pedeapsă complementară prev. de art 64 lit.a teza a II-a lit.b şi c vechiul Cod penal. Dispune anularea actelor false. Admite în parte acţiunea civilă şi obligă pe inculpaţi, în solidar, la 402.364 lei către A.F.I.R. Menţine sechestrul. Obligă pe inculpaţi la câte 1400 lei cheltuieli judiciare”.
Aşadar, pentru afacerea încheiată în luna mai 2011, toată lumea plăteşte într-un fel sau altul, inclusiv firma Agral Star, care pe lângă amenda penală, are interdicţie la achiziţii publice vreme de un an. Toate acestea, pentru că Marius Pleşca, administratorul societăţii s-a folosit de acte false – puse la dispoziţie de Părpăuţă – pentru a obţine fonduri europene în cadrul proiectului “Investiție în spații de depozitare și procesare semințe și în mijloace de transport specializate”

“Înscrisurile respective atestau, contrar realității, că SC AGRAL STAR SRL Piatra Neamț a achiziționat, în urma organizării unei licitații, de la o societate controlată de inculpatul Părpăuță Andrei, instalația prevăzută în proiect, compusă din trei silozuri pentru depozitarea cerealelor și a altor utilaje agricole”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău. “Aceste acțiuni au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de către SC AGRAL STAR SRL Piatra Neamț a sumei de 402.364 lei, reprezentând fonduri europene nerambursabile. În cauză, s-a procedat la indisponibilizarea și declararea ca sechestrate a trei imobile (apartament, spațiu comercial și teren în suprafață de 6.300 m.p.) proprietatea învinuitei SC AGRAL STAR SRL Piatra Neamț”.

Părpăuţă nu a încheiat, însă, “afacerile judiciare”. Foarte probabil, el va ataca sentinţa Tribunalului Neamţ şi va fi prezent la Curtea de Apel Bacău, care va judeca apelul, pentru că, încarcerat fiind, va fi citat la penitenciar şi dus sub escortă la proces. Însă pe rolul Tribunalului Neamţ mai există un proces în care Andrei Părpăuţă este judecat împreună cu mai mulţi oameni de faceri, disjuns din dosarul în care a fost condamnat deja. Aşa că şansele lui de a rămâne cu doar 8 ani de închisoare sunt inexistente.

Cristina MIRCEA