0:00

Boieri și domnițe la Festivalul MedievArtFest Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prima ediție a Festivalului MedievArtFest Târgu-Neamț (organizat cu prilejul Zilelor Cetății Neamțului) a fost, fără doar și poate, un succes din toate punctele de vedere. Originalitatea, unicitatea, bunul gust, dar și personalitățile publice care au răspuns invitației administrației locale, au transformat Festivalul Medieval într-o manifestare grandioasă. Încă de vineri, 4 iulie, în prima zi a manifestărilor, în Sala de Ședințe a Consiliului Local s-au adunat, la aceeași masă, atât gazdele, prin primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, city-managerul Vasile Apopei și mai mulți consilieri locali, cât și invitați de seamă, printre care prefectul Vlad Angheluță, cei doi vicepreședinți ai CJ Neamţ, Emilia Arcan și Dan Manoliu, alături de primarii din cele două orașe de peste Prut, respectiv Hotin din Ucraina și Dondușeni din Republica Moldova.

Boieri și domnițe la Festivalul MedievArtFest Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Opinii… politice

Cel care a dat startul Festivalului Medieval a fost primarul Daniel Harpa: „Am semnat înțelegerile de cooperare cu orașele Hotin, Bilgorod-Dnistrovsky (Cetatea Albă) din Ucraina și orașul Dondușeni din Republica Moldova și un acord de asociere cu orașul Ardud din județul Satu-Mare. Alături de noi sunt prezenți dl. prefect Vlad Angheluță, dna. vicepreşedinte Emilia Arcan, dl. vicepreședinte Dan Manoliu, reprezentantul dlui. deputat Ionel Arsene, consilieri județeni și locali. Le mulțumesc tuturor pentru că ne-au onorat cu prezența. Vă aștept pe toți în cartierul medieval (parcul de sub Cetate) să ne bucurăm împreună de spectacolele pregătite. Avem alături de noi delegații din orașele prietene din Ucraina și Republica Moldova.  Pentru prima data alături de noi avem onoarea și plăcerea să-l avem pe dl. primar al orașului Ardud din Satu Mare, dl. Duma Ovidiu Marius. Mai avem alături de noi pe dl. comandant al unității de pompieri din Târgu Neamț, dl. colonel Gavrilescu, pe dna. primar din comuna Vânători care a pus suflet la acest proiect pe care l-am realizat”.

Prefectul Vlad Angheluță: „Să nu uităm că astăzi încep sărbătorile unui monument emblematic pentru urbea târgnemțeană. Mă bucur să văd aici foarte mulți oameni implicați.Vreau să-l felicit pe dl. primar Harpa, pe dnii. consilieri locali și pe toți cei care au pus umărul la acest proiect, a cărui finalitate sper că va fi umplerea orașului de turiști și punerea lui în continuare în valoare prin manifestări de cea mai înaltă calitate”.

Emilia Arcan, vicepreședinte CJ: „Târgu Neamț pentru mine este un loc de suflet, o zonă încărcată de spiritualitate și am venit cu mare drag mai ales că aici, în decursul timpului, ați dat dovadă de un bun management, dle. primar, și vă felicit pe această cale. De acest lucru se bucură locuitorii din orașul Târgu Neamț, din comunele învecinate, și nu în ultimul rând turiștii care traversează zona”.

Adriana Petrariu, primar comuna Vânători-Neamț: „Datoria noastră este de a descoperi, conserva și promova tot ce avem mai bun. Şi scopul acestui proiect a fost de a promova zona Târgu Neamț. Tot ceea ce avem de făcut noi în continuare și nu sunt puține lucruri, fiecare în raza lui de activitate, să atragem cât mai multe persoane, să ne treacă pragul.  Urez succes în continuare și sperăm ca ecoul acțiunii de astăzi să fie propagat mulți ani de acum înainte, iar rezultatul final să fie numărul mare de turiști care ne vizitează zona, care implicit o să ducă la creșterea materială și spirituală a acestor locuri”.

Parada medievală

După discursurile invitaților, a urmat o paradă medievală care a pornit de la primărie și s-a terminat în Parcul de sub Cetate, unde ceaunele fermecate ale pensiunilor din cadrul Asociației „Valea Ozanei”, dar și meșteșugarii, străjerii, domnițele, cavalerii și muzica medievală i-au ademenit pe târgnemțeni în număr mare. A doua zi, sâmbătă, începând de la orele 10 până la orele 00.30, manifestările au acaparat toată atenția localnicilor, dar și a turiștilor, plăcut impresionați de festival. Spre seară, în Parcul de sub Cetate, printre cetățeni simpli, au putut fi observate și personalități politice, cum ar fi prefectul Vlad Angheluță, alături de familia sa, consilierul județean Dan Vasile Constantin, inspectorul şcolar general Viorel Stan, cât și alți aleși locali. Recitalurile de poezie religioasă ale actorului Liviu Pancu, concertele trupelor din Arad și București, concertele de muzică medievală și focul de tabără au încheiat seara. Duminică, 6 iulie, ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Cetății Neamțului a însemnat pentru târgnemțeni și ocazia de a-și lua rămas bun de la boieri și domnițe, de la cavalerii medievali, de la ceaunele fermecate și de la organizatori. Seara de duminică s-a încheiat cu închiderea festivalului, pecetluirea Hrisoavelor și retragerea paradei cu torțe. (C.T. STURZU)

Articolul precedentAmbulanţă lovită de un taxi
Articolul următorPlătește ZERO pentru ce ți se cuvine

1 COMENTARIU

  1. E DIPLOMAT DL .PRIMAR..IL LAUDA PE ARSENE,,dar nu explica nimic cum e chestia aia cu Arsene in ciorapi in pat.ASTA TOT IN SCENARIU FESTIVALULUI MEDIEVAL TREBUIA PRINSA!A AVUT SUCCES SCENA AIA !

Comentariile sunt închise.