0:00

Blugii rupţi şi patrimoniul cultural, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Până în 30 de elevi de la Liceul de Artă „Victor Brauner” au aflat, ieri, că părul lung şi blugii rupţi sunt elemente de identitate care îi descriu şi îi fac pe ceilalţi să-i recunoască. La fel e şi cu turnul Eiffel, cu Colosseumul, cu Acropole sau cu piramidele egiptene. Fiecare din aceste monumente descrie un popor, cu tradiţiile, cultura şi trecutul său. De aici a început prelegerea lui Vitalie Josanu, singurul ofiţer de poliţie care răspunde de patrimoniul cultural al judeţului Neamţ. Acţiunea face parte din proiectul Fundaţiei Collegium XXI, care a încheiat un parteneriat cu IGPR, şi şi-a propus ca, în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” să sensibilizeze cât mai mulţi elevi şi să-i determine să se uite la o biserică veche la fel ca la fotografia străbunicului: cu dorinţa de a o păstra pentru generaţiile care vor veni.

Printre poveştile despre o icoană veche şi înnegrită, uitată de mama în grajdul vacii (fapt real din copilăria moldoveanului de peste Prut Vitalie Josanu) s-a ajuns la discuţii serioase – susţinute cu opinii ferme din partea elevilor – despre „spintecarea” Curţii Domneşti din Piatra Neamţ şi despre restaurarea cel puţin discutabilă a Cetăţii Neamţului. Copiilor li s-a explicat că aproape fiecare clădire de patrimoniu a suferit modificări de-a lungul secolelor şi tocmai de aceea munca unui restaurator serios trebuie să plece de la o idee clară: ce fază din istoria clădirii trebuie redată. Altfel se ajunge la un amalgam greu de definit şi de localizat într-o perioadă anume, cu trepte care n-au fost niciodată sau cu elemente false.

„Când vă doare stomacul de ce nu vă duceţi la stomatolog, că doar şi el este medic?”, a întrebat Vitalie Josanu asistenţa. „Nu aveţi încredere, nu? Aşa e şi cu restauratorii, unii nu ştiu ce fac, nici măcar nu se uită în arhive. Aşa ne-am trezit cu descoperirea unei alte laturi a Curţii Domneşti şi cu un beci de pe vremea lui Ştefan cel Mare, care de fapt a fost pivniţa unei case negustoreşti”.

Ofiţerul a vorbit şi despre siglele puse pe monumentele istorice, importante pentru public pentru că atrag atenţia asupra detaliului. În Roman sunt peste tot, în Piatra Neamţ – nicăieri.

Concluzia prelegerii nu a fost încurajatoare, însă îndemnul da: „E păcat că avem un patrimoniu care se pierde. În zona Neamţului se păstrează încă un decor ţărănesc irepetabil în altă parte a ţării, însă nimeni nu-l pune în valoare şi de cele mai multe ori dispare neştiut. Eu sunt singur în tot judeţul, dar dacă voi aveţi informaţii că un bun de patrimoniu este în pericol, neapărat să mă anunţaţi”.

Astăzi este rândul elevilor de la „Roman Vodă” să se bucure de discursul lui Vitalie Josanu – care are doctorat şi este expert autorizat de Ministerul Culturii în bunuri culturale mobile, arheologice şi istorico-documentare, iar mâine gazda va fi Şcoala nr. 2 Târgu Neamţ. (C. MIRCEA)

Articolul precedentMiercuri, teatru
Articolul următorOpt scări de bloc rămân fără apă