0:00

Blocuri pregătite de iarnă, din banii locatarilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* cât costă încălzirea la Piatra-Neamţ în blocurile nereabilitate

Soluţia anvelopării blocurilor pare, de mai bine de 4 ani, cea mai bună variantă care scade factura la întreţinere. Şi în Piatra-Neamţ, ca în mai toate oraşele din ţară, Primăria s-a grăbit să dea “haine noi” scărilor de bloc (mai ales celor centrale sau poziţionate la bulevard) din fonduri europene sau din bugetul local. Cei care nu locuiesc în buricul târgului sau la stradă n-au mai avut răbdare să aştepte ca autorităţile să ajungă şi la ei, aşa că au început anveloparea pe cont propriu. Este şi cazul mai multor blocuri din cartierul Dărmăneşti.

Anveloparea pe cont propriu: între 800 şi 3.000 de lei

Dna. Timofte locuieşte într-un bloc apropiat de dispensarul din Dărmăneşti. A început, împreună cu mai mulţi locatari, să caute încă de acum doi ani soluţii care să scadă factura la întreţinere. Cea mai la îndemână a fost anveloparea blocului pe cont propriu. A contactat o firmă de specialitate, i-a fost stabilit un preţ, a luat un împrumut de la bancă şi a plătit în jur de 3.000 de lei izolarea apartamentului cu două camere, situat la etajul patru. Luna octombrie a debutat cu temperaturi cu minus, exact proba care urma să-i dovedească dacă investiţia a fost sau nu benefică.

“Când a fost frigul acela îngrozitor la începutul lunii, nu am mai dat drumul la centrală. Erau 22 de grade la prânz în casă fără să pornesc încălzirea. Pot spune că anveloparea mi-a adus un plus de 3,4 grade. Să vedem cât vor veni facturile în lunile viitoare. În orice caz, eu, în calitate de administrator de bloc, pot spune cu mâna pe inimă că vor fi mai mici cu cel puţin 20 %”, ne-a declarat dna. Timofte.

Şi domnul Gheorghe Motaş spune că anveloparea a fost cea mai bună soluţie aleasă. Dânsul locuieşte la parter şi a avut şansa şi posibilitatea să-şi realizeze singur lucrările, lucru care s-a văzut la costuri: “N-am mai aşteptat să vină Primăria şi m-am apucat de lucrări anul trecut. Nu m-a costat cu totul mai mult de 800 de lei. Am făcut singur, cât şi cum m-am priceput. Dezavantajul faptului că locuiesc la parter e vizibil, mai ales iarna. În casă era frig ca în beci. Dacă ajungea temperatura la 16 grade Celsius. Plus că înainte plăteam foarte mult la căldură şi factura venea cu totul la 200-220 de lei pe lună. Vă daţi seama că nu-mi permiteam. Locuiesc singur într-un apartament cu două camere. Ca mine au mai făcut alte trei familii din scara blocului. Așa am ajuns ca doar 4 apartamente să fie pregătite de iarnă. 4 din 25.”

Pensionară: “Ne încălzim la radiator. N-avem altă soluție”

Situația domnului Motaș este totuși una fericită. Sunt încă zeci de blocuri în Piatra-Neamț care, nu doar că nu au beneficiat de programul reabilitărilor realizat de Primărie, dar nici nu mai sunt racordate la centrala termică de bloc.  Este cazul mai multor scări din cartierul Dărmănești, care-au avut ultima oară căldură în case în iarna lui 2011. De exemplu, 13 apartamente din 25 din bl. 31 sc. B nu și-au montat centrale termice și nici nu sunt racordate la o altă rețea de energie termică. Singura lor sursă de căldură rămâne cea electrică: “Așa este. Ultima oară am avut căldură în 2011. Acum ne încălzim cu electricitate. Avem un radiator și un calorifer electric. Deși locuim într-un apartament cu două camere, iarna încălzim una singură. Factura vine enorm, cam 200 de lei în lunile friguroase. E enorm pentru noi, suntem pensionari, dar n-avem ce face”, ne spune dna. Profira Oprea, locatară a bl. 32.

Locatari: repartitoarele, cea mai proastă soluție

Moda repartitoarelor a apus demult în fața inovativelor sisteme de încălzire centralizată. Ce-i drept, nu se compară ca preț, deci nu toți au avut posibilitatea să aleagă altfel… motiv pentru care, zeci de blocuri încă mai au montate pe calorifere celebrele ceasuri care indică un consum. O pagubă, spun locatarii: “Cei care au repartitoare plătesc 600-700 de lei pe lună încălzirea la un apartament cu două camere. Cât trebuie să câștig eu ca să pot plăti o asemenea factură? E strigător la cer. Am vorbit deja la asociația de proprietari și-am cerut insistent să sisteze căldura în toiul iernii dacă mai vin asemenea facturi. Asta e. O să dârdâim”, ne-a declarat unul dintre locatarii care aparține de Asociația nr. 21 din cartierul Dărmănești.

Vestea proastă pentru nemțeni este că și iarna aceasta vine cu facturi mari. Consilierii au aprobat deja la începutul lunii creşterea preţului gigacaloriei de la 356 de lei la 448 de lei. Susţinute din bugetul local la plata întreţinerii vor fi anul acesta aproximativ 7.000 de familii.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentSpirtoase cu căpșuni, dar fără…
Articolul următorTărâță, Ștefan și Leoreanu, ”cadorisiți” de Dragnea