Biblioteca „Kirileanu” anunţă digitizarea ziarului TIMPUL * Donaţie de carte de la editura Polirom, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDouă veşti extrem de importante ne sunt oferite de Biblioteca Judeţeană „GT Kirileanu”, prin intermediul unor comunicate de presă. Pe de o parte, este vorba de digitizarea colecţiei cotidianului „TIMPUL” (la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici sau Ion Luca Caragiale), colecţie ce va fi, mai apoi, încărcată pe site-ul instituţiei, pentru a fi accesibilă publicului larg. De asemenea, conducerea instituţiei culturale mai anunţă o importantă donaţie din partea editurii Polirom, aproape 1.200 de volume. (M. CONSTANTINESCU)

*****

Biblioteca „Kirileanu” anunţă digitizarea ziarului TIMPUL * Donaţie de carte de la editura Polirom, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa 140 de ani de la apariţia primului număr al prestigiosului cotidian „Timpul”, organ de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi Ion Luca Caragiale, colecţia aflată în Fondul documentar „G. T. Kirileanu” va fi supusă operaţiunilor de digitizare şi mai apoi încărcată pe site-ul instituţiei, astfel încât, această publicaţie să poată fi accesibilă publicului larg.

Această valoroasă colecţie se regăseşte la Piatra-Neamţ datorită generozităţii cărturarului G. T. Kirileanu, cel care s-a aplecat pentru întâia oară în istoria literaturii române asupra scrierilor politice ale lui Eminescu şi care, încurajat şi sprijinit întru aceasta de Titu Maiorescu, a primit – tocmai prin intermediul mentorului Junimii – volumele constituite în colecţie ale ziarului, din perioada în care redactor era Mihai Eminescu.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”: „E un lucru absolut necesar, acela de a digitiza una dintre publicaţiile celebre din România, în condiţiile în care timpul însuşi lucrează împotriva Timpului, hîrtia fiind, evident, vulnerabilă. Reuşim acest lucru datorită compartimentului specializat din bibliotecă şi scanerului realizat de colegii noştri cu bani puţini şi cu eficienţă deosebită. Sunt convins că demersul nostru va interesa multă lume, atît din punctul de vedere al documentului cît şi datorită faptului că această publicaţie este legată de activitatea lui Mihai Eminescu. Ceea ce este de observat, imediat, este că deşi au trecut 140 de ani de la fondare, multe dintre noutăţile de atunci, mai ales din viaţa publică şi din viaţa politică, sunt parte a unei realităţi continue. În multe secvenţe Timpul de acum 140 de ani parcă ar fi apărut ieri”.

*******

Biblioteca „Kirileanu” anunţă digitizarea ziarului TIMPUL * Donaţie de carte de la editura Polirom, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiBiblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ a primit de curând o importantă donaţie de carte din partea Editurii Polirom, care se constituie astfel într-un veritabil sponsor al îmbogăţirii fondului de carte al instituţiei de cultură nemţene.

Cele 1.145 de volume vor ajunge la cititorii din judeţul Neamţ, fie prin intermediul Bibliotecii Judeţene, fie prin intermediul bibliotecilor din teritoriu, urmare a unei repartiţii riguros stabilite la nivelul compartimentului completarea colecţiilor din cadrul Bibliotecii Judeţene.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene: „Cărţile oferite de Editura Polirom, în urma unei discuţii cu dl. Silviu Lupescu, directorul general, sunt binevenite în contextul actual cînd multe dintre bibliotecile publice din judeţ sunt la limita funcţionării datorită lipsei fondurilor de achiziţie. Din păcate multe administraţii publice locale nu alocă fonduri pentru achiziţia de carte, în perioada următoare vom veni cu cîteva date statistice care să releve interesul/ dezinteresul pentru cultură al fiecărei primării în parte. Şi dacă tot e vorba de statistici, în solicitările cititorilor din biblioteca noastră pe anul 2015, cărţile apărute la Editura Polirom sunt pe primul loc, urmate de apariţiile editoriale de la Humanitas şi RAO”.

Articolul precedentLocuri de muncă la Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad
Articolul următorLocuri de muncă în mediul universitar
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.