politie mascati 03Fraudă uriașă la Iași cu medicamente contrafăcute pentru cancer, hepatită și diabet. Potrivit anchetatorilor, gruparea ar fi adus din Turcia medicamente contrafăcute pentru tratarea cancerului și le-ar fi vândut în România printr-un lanț de farmacii. Mai mulți bolnavi de cancer au reclamat la Poliție că au achiziționat citostatice contrafăcute de la un lanț de farmacii, despre care știau că au produse mai ieftine. Polițiștii au deschis o anchetă și au descoperit o rețea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spatiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în țară, prin intermediul lanțului de farmacii Elena. Suspecții ar fi vândut medicamente în valoare totala de 5 milioane de euro. Potrivit unor surse apropiate anchetei, medicamentele care au ajuns la bolnavii de cancer nu erau periculoase pentru organism, dar nici nu conțineau substanța activă care ar fi trebuit să-i ajute. Ancheta vizează fapte de evaziune fiscală și spălare de bani la comerțul cu medicamente pentru boli grave. 20 de firme s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, prejudiciul fiind estimat la peste 3 milioane de euro, potrivit Poliției Române.

“În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanții societăților comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanțul legal a unor medicamente cu valoare mare de piață utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piața internă sau comunitară”, arată Poliția Română, într-un comunicat de presa.

În cursul dimineții de 28 ianuarie 2015, în baza unor autorizații emise de către instanță, sub coordonarea procurorilor, polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, efectueaza percheziții în 64 locații situate pe raza Municipiului București, precum și a judetelor Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Arges și Olt. Perchezițiile vizează sediile a 20 de societăți comerciale specializate în activități de depozitare și comercializare de medicamente, care s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat.