0:00

Bani pentru expertizarea blocurilor – numai la urgențe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La aproape 16 ani de când a fost pusă prima bulină roșie pe un bloc din Roman, care a și fost dată jos anul trecut, prin lucrările de consolidare, alte câteva imobile din municipiu ar putea avea probleme la structura de rezistență. Specialiștii în urbanism spun că o situație mai delicată se înregistrează în cartierul Anton Pann, acolo unde se află primele blocuri ridicate în oraș. Sunt probleme și în zone unde locatarii nu au exploatat corect instalațiile din interior, iar apa din subsoluri ar fi afectat rezistența clădirii. Primăria nu a mai făcut o analiză asupra blocurilor. A existat o ordonanță ce prevedea expertizarea imobilelor, însă a mers foarte greu. În acest moment nu sunt programe sustenabile, sunt doar programe în care Primărie ar trebui să pună toți banii. Altceva era cu programul național de reabilitare termică, acolo unde Primăria dădea o parte din bani, dar și locatarii și Guvernul participau cu o cotă parte. Când faci din banii tututor cetățenilor un bloc sau două nu este corect față de ceilalți”, a explicat Ovidiu Bojescu, administratorul public al orașului.

Tot el spune că există în buget sume ce se pot dispensa în cazul în care cetățenii reclamă probleme la structura blocurilor. Dar banii nu se vor cheltui pentru ”mofturi”: Pe cei care constată că au probleme îi putem ajuta. Dar vorbim de probleme, de existența unui minim risc. Avem, pe situații de urgență, fonduri ce se pot dirija pentru efectuarea de expertize, dar doar în măsura în care cei care cer ajutor să fie îndreptățiți să o facă. Nu putem da bani pentru acoperișul blocurilor sau alte lucrări care, până la urmă, țin de proprietatea privată.

În acest moment, Guvernul nu mai sprijină lucrările de consolidare a blocurilor cu bulină, singura excepție fiind blocul 11, de pe str. Titulescu, unde reabilitarea a durat aproape 11 ani. Acum, proprietarii sunt obligați să se ocupe singuri de îngrijirea spațiilor comune sau de efectuarea expertizelor care să arate dacă este nevoie de o consolidare a structurii sau doar de lucrări de reparații.

Claudia MATEI

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorSub ochii Prefectului şi ai Colegiului Prefectural / Dezinformare de proporţii pe fonduri europene