0:00

“Bani de liceu”, un ajutor ca să fie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Liceenii care provin din familii cu venituri mici pot primi 180 de lei lunar de la Ministerul Educației Naționale. În anul școlar 2013-2014, MEN va continua derularea programului național de protecție socială „Bani de liceu”. Elevii vor primi bursele pe întreaga perioadă a cursurilor școlare, inclusiv în timpul pregătirii și susținerii examenului de Bacalaureat sau de diplomă. Fondurile sunt alocate de Ministerul Educației și vor fi distribuite beneficiarilor de către unitățile școlare la care aceștia și-au depus dosarul. Autoritățile locale pot efectua anchete sociale pentru verificarea declarațiilor de venit și a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar. Depunerea cererilor se poate face până la 1 octombrie. Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor se vor derula în perioada 1-23 octombrie, iar afișarea listei beneficiarilor va fi în 28 octombrie. Există și o perioadă de contestații, între 28 octombrie și 2 noiembrie, urmând ca soluționarea lor să se facă în intervalul 2-6 noiembrie.

Printre cei mai nevoiaşi din țară

Beneficiari ai programului național de protecție socială “Bani de liceu” sunt elevii care se află în întreținerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, este de maximum 150 de lei. Alocația de susținere se acordă lunar familiilor monoparentale, dacă realizează venituri nete lunare pe membru de familie de până la 160 de lei. Bursele sociale vor fi acordate, chiar dacă elevii nu obțin rezultate bune la învățătură. Astfel, indiferent dacă au avut note proaste sau au rămas repetenți, elevii vor beneficia de același sprijin financiar. Excepție face venitul agricol, care este luat în considerare la calcul. Dacă, spre exemplu, un elev aduce la dosar o anchetă socială în care figurează un venit aferent suprafetei agricole de 10 ha, acesta făcând ca venitul/membru de familie să depășească suma de 150 lei, dosarul nu intră în calcul. Elevii pot pierde dreptul la bursă la 20 de absențe nemotivate acumulate în decursul unui an școlar. Anul trecut, peste 4.000 de liceeni au beneficiat de aceste burse sociale.

Ce poate face un licean cu 180 de lei

În condițiile cele mai fericite, în care un licean este dornic să valorifice banii pentru educație, acesta își poate cumpăra foarte puține. Pentru un calcul scurt, am  solicitat ajutorul câtorva librării, care ne-au făcut o listă. Din 180 de lei nu se poate lua prea mare lucru. Dacă e vorba de cheltuieli pentru începutul anului școlar, unui licean i-ar trebui banii de pe două luni. Cel mai ieftin ghiozdan costă 40 de lei, un caiet studențesc ajunge în jur de 4 lei, o trusă de geometrie 10 lei. La cele menționate se adaugă manualele. Numai un manual costă între 20 și 40 de lei, în funcție de editură.

Marian TEODOROF

Articolul precedentProtocol pentru siguranța cetățenilor
Articolul următorNoul şef al Culturii vine de la Slatina: Dorin Teodorescu, trimis la Neamţ, din cauza roşiilor stricate