Tradiția schimburilor culturale dintre Bacău și Republica Moldova a continuat și săptămâna trecută, când, la inițiativa consilierului local Ilie Bîrzu, o delegație a Primăriei și Consiliului Local a participat la „Zilele Culturii Naționale”, de peste Prut. Municipalitatea a demarat procedurile în vederea înfrățirii dintre municipiul Bacău și orașul Chișinău. Tema înfrățirii s-a aflat pe agenda discuțiilor dintre delegația băcăuană prezentă la Chișinău, formată din viceprimarul Radu Ababei și consilierii locali Ilie Bârzu și Valerian Timofte, cu ocazia ”Zilei Culturii Naționale” și delegația basarabeană, condusă de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă.
„Se vor ivi oportunităţi pentru aducerea unor afaceri în Bacău şi Chişinău. Vom avea noi locuri de muncă, se vor crea premise pentru parteneriate public – private. Totodată se vor extinde proiectele educaţionale şi culturale. Înfrăţirea cu Chişinăul este deosebit de importantă pentru noi şi deschide premise inclusiv pentru dezvoltarea municipiului Bacău“, a declarat Ilie Bîrzu.
”Este foarte important să punem bazele unui cadru legal de cooperare, pe mai multe planuri. Elevii basarabeni care învață în liceele bacăuane, studenții basarabeni de la cele două universități, numeroase firme băcăuane care și-au extins operațiunile financiare în Republica Moldova sunt suficiente argumente care fac posibilă această înfrățire. Există toate premisele pentru materializarea unui asemenea demers, iar beneficiile, de ambele părți, pot fi cel puțin economice, prin implicarea agenților economici de pe ambele maluri ale Prutului, și culturale. Sunt sigur că putem extinde acest parteneriat și pentru alte obiective de interes general, comun”, a declarat viceprimarul Radu Ababei.
În acest sens, în perioada imediat următoare, două echipe de lucru de la primările din Bacău și Chișinău vor redacta un Protocol de Înfrățire, acesta urmând să fie prezentat, spre aprobare, atât Consiliului Local din Bacău cât și forului legislativ local din Chișinău.