bacau blocuriReprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Bacău spun că sunt şantajaţi cu întreruperea agentului termic dacă nu semnează noile contracte de prestări servicii cu Thermoenergy Group SA, relatează “Deşteptarea”. De la începutul anului şi până în prezent, din cele 182 de asociaţii de proprietari, 150 au semnat noile contracte cu Thermornergy Group SA, iar restul au obiecţiuni în privinţa încheierii contractului de prestări servicii cu furnizorul de agent termic. Majoritatea celor care au refuzat acum să facă acest lucru cer conducerii noii societăţi de termoficare să aducă îmbunătăţiri sistemului de furnizare a agentului termic, solicită efectuarea reabilitării termice pe orizontală a blocurilor pentru ca locatarii care se achită de obligaţii să nu mai sufere din cauza rău-platnicilor, să nu li se perceapă penalităţi decât după ce Thermoenergy schimbă toate instalaţiile din oraş şi firma de termoficare să refacă instalaţiile tur-retur, astfel încât consumatorii să aibă apă caldă la robinet şi să nu mai plătească apa rece la preţ de apă caldă.

Contracte în alb

Corneliu CODREANU
Corneliu CODREANU

Cea mai mare nemulţumire a administratorilor şi preşedinţilor asociaţiilor de proprietari care au refuzat să semneze cu Thermoenergy Group SA este legată de faptul că societatea de termoficare le-a trimis contractele în alb. „Nu ştim cine este directorul acestui Thermoenergy Group şi nici nu cunoaştem termenii în baza cărora vom colabora. Ar fi fost mult mai potrivit să fim convocaţi la o întâlnire, să ni se comunice măcar câteva din priorităţile societăţii în ceea ce priveşte îmbunătăţirea confortului termic al locatarilor şi poate directorul, am înteles că-l cheama Radu Palade, ar fi avut mai multă înţelegere din partea noastra. În lipsa lui, Cristian Jechel – şeful Serviciului Furnizare a Energiei Termice – ne ameninţă că el taie şi spânzură în Thermoenergy. Iar dacă cumva îndrăznim să nu semnăm noile contracte, ne întrerupe furnizarea căldurii şi lasă oamenii în frig”, declară Corneliu Codreanu, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 86.

Contracte condiţionate

Nemulţumiri legate de semnarea contractelor cu Thermoenergy Group SA are şi Costache Caşcaval, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 17 „Sfântul Vasile”. „Noi nu am fost de acord cu semnarea contractelor atât timp cât sunt probleme cu furnizarea agentului termic. Din cele 500 de apartamente câte sunt arondate asociaţiei noastre, doar 30 mai sunt racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Reţelele sunt supradimensionate, iar locatarii plătesc sume nejustificate pentru agentul termic. Eu le-am recomandat celor de la Thermoenergy să-şi rezolve problemele tehnice anul acesta, drept pentru care am semnat cu ei doar pâna în vară. Un alt motiv pentru care am încheiat contractul pe perioadă determinată este acela că mulţi dintre consumatorii fostului CET nu doresc reînnoirea convenţiilor civile din cauza serviciilor de slabă calitate”, declară Costache Caşcaval, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 17 “Sfântul Vasile”.

Thermoenergy se arată dispusă să negocieze

În ceea ce priveşte contractele în alb trimise asociaţiilor de proprietari, reprezentanţii Thermoenergy Group SA spun că au mizat pe buna credinţă a colaboratorilor. „Contractul a fost trimis în alb dintr-un singur motiv. Datele cerute în contract sunt ale asociaţiei. După ce erau completate, contractul trebuia să ajungă la noi pentru a fi semnate, după care le trimiteam un exemplar înapoi. Am mizat pe buna credinţă a asociaţiilor. Am crezut că o să le completeze, iar dacă sunt nelămuriri acestea pot fi discutate. Vin ei, mergem noi la ei, numai să dorească să facă acest lucru”, declară Narcisa Antoneac, purtător de cuvânt la Thermoenergy Group SA. Ea spune că serviciile de furnizare se bazează pe un contract. Acesta trebuie semnat pentru că în momentul de faţă, Thermoenergy distribuie agent termic fără ca asociaţiile respective să fi semnat toate contractele de furnizare. „Documentul în cauză este parte din contractul cadru al ANRSC. Am avut pe rând discuţii cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari care au avut obiecţiuni şi am clarificat unele aspecte. Contractul se semneaza doar cu asociaţia chiar dacă sunt unul sau doi consumatori într-un bloc. Interesul nostru este să rezolvăm toate problemele ridicate în limita legii. Dacă nu doresc să colaboreze cu noi, suntem obligaţi să sistăm furnizarea agentului termic, în lipsa unui contract semnat între părţi”, mai spune Antoneac.