racaciuni evacuariPloile din ultima vreme nu rămân fără urmări. În estul ţării pământul a luat-o la vale şi sute de oameni sunt afectaţi. Cea mai gravă situaţie este în judeţul Bacău unde peste 50 de persoane au fost evacuate.

Localnicii comunei Răcăciuni, din judeţul Bacău, au avut o noapte albă. Speriaţi că pământul o ia la vale, oamenii au ieşit din case ca să ceară ajutor, relatează reporterii TVR1.

Dimensiunea dezastrului s-a văzut după aproape o oră când alunecările s-au oprit:  zeci de case cu crăpături adânci în pereţi şi fundaţii, cratere în curţi şi grădini şi un drum distrus. Oamenii au fost evacuaţi şi au plecat la rude în sat. Cei rămaşi fără adăpost au fost cazaţi în două spaţii amenajate de primărie.

Pompierii au rămas în sat până când zona va fi sigură. Între timp o comisie evaluează pagubele provocate de alunecările de teren.

Pompierii nu i-au lăsat pe oameni să intre în case ca să îşi recupereze din bunuri şi au întrerupt curentul electric. 20 de locuri de cazare au fost amenajate pentru sinistraţi.

Oamenii cauta explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat: pot fi ploile din ultima perioadă, cutremurul de duminică noaptea, dar şi defrişările masive de pădure.

Pământul a luat-o la vale şi în comuna vrânceană Gura Caliţei. Alunecările de teren din anii trecuţi s-au reactivat şi ameninţă să distrugă zeci de locuinţe. Drumul judeţean care străbate comuna s-a surpat şi sute de oameni riscă să rămână izolaţi. (ZCH NEWS)