pietricica turism

maidaneziConsiliul Local Bacău a aprobat pentru anul acesta alocarea a peste 240.000 lei (peste 2,4 miliarde de lei vechi) necesari amenajării de adăposturi pentru câinii maidanezi ce ar urma să fie adunaţi de pe străzile oraşului. Se estimează că există în libertate peste o mie de câini fără stapân. Prezenţa lor deranjează şi intimidează foarte mulţi băcăuani, care au făcut sesizări peste sesizări la Primărie sau la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV). Din aprilie 2014, strângerea maidanezilor a fost interzisă de DSV, cu largul concurs al asociaţiilor pentru protecţia animalelor, sub motivul că adăpostul actual de la fosta groapă de gunoi nu corespunde normelor europene. Mai exact, în loc de 6,5 mp pentru patru câini, boxele actuale au doar 4 mp şi nu sunt compartimentate cu o „cameră de zi” şi o „bucătărie”.

„Au existat sesizări din partea organizaţiilor care protejează animalele, iar DSV a considerat că adăpostul de câini nu mai corespunde normelor. Este însă de menţionat că suspendarea activităţii hingherilor vine pe fondul suspendării la nivel naţional a normelor de aplicare a «legii maidanezilor”, a declarat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău.

Direcţia Salubrizare Agrement Parcuri (DSAP) a devenit fabrică pentru cuşti de câini, care nu sunt deloc ieftine. Astfel, costul pentru găzduirea în condiţii UE a fiecărui maidanez se ridica la circa 200 de euro. Prin urmare, cu banii alocaţi pentru acest an s-ar putea găzdui 255 de maidanezi. Pâna atunci, însă, DSV pare de neclintit, în timp ce pe străzi câinii îşi fac de cap şi nenorocesc zilnic oameni. Până în momentul sistării activităţii hingherilor, serviciul specializat al Primăriei aduna anual de pe străzi circa 1.500 de câini.