bac 2013 01

După o zi în care 5 candidați din Neamț au fost eliminați la proba scrisă de la disciplina Limba și literatura Română, ieri, 2 iulie, doar 1 candidat a fost „întrerupt” la ce-a de-a doua probă scrisă. Inspectoratul Școlar Neamț a anunțat că un candidat de la Centrul de Examen de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamț a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Absolventul de liceu a fost prins în timp ce se „chinuia” să copieze cu ajutorul unui telefon.

Dacă cei certați cu regulamentul s-au mai împuținat din a încerca să fraudeze examenul, nu același lucru se poate spune despre cei care au spus «pas» sesiunii iunie-iulie. Din aproximativ 4.000 de candidați, înscriși la proba obligatorie a profilului, au lipsit 217, iar numărul acestora crește de la o probă la alta. Cei care au ales să se prezinte la examen au avut de rezolvat subiectele de la disciplinele Istorie și Matematică. La Istorie, toti absolvenţii de la Uman şi Vocaţional au de rezolvat aceleaşi subiecte. La Matematică, subiectele au fost diferite, în funcție de profilul studiilor liceale absolvite de candidați. Astfel, candidații de la specializarea Matematică-informatică, Pedagogic, Științele naturii și cei de la Filiera Tehnologică au avut de rezolvat subiecte diferite.

Mâine,candidații de la Bacalaureat vor participa la ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării. Luni, 7 iulie, vor fi afișate primele rezultate. Contestațiile se pot depune în aceeași zi, iar rezolvarea acestora va fi comunicată vineri, 11 iulie. Cei care nu vor reuși să treacă de această sesiune, mai au o șansă în toamnă (perioada august-septembrie). Dacă nici după sesiunea din toamnă absolvenții de liceu nu vor obține diploma de Bacalaureat, Ministerul Educației le-a mai acordat o șansă. Potrivit unei ordonanțe de urgență care aduce modificări la Legea Educaţiei, sesiunea specială de Bacalaureat ar putea fi organizată în februarie-martie. Absolvenții de liceu vor putea să dea examen doar la materiile pe care nu le-au promovat în celelalte sesiuni. În schimb, cei care nu au reușit să treacă de Bacalaureat până în sesiunea din primăvară ar putea beneficia și de meditaţii gratuite începând cu luna octombrie.

Marian TEODOROF