Prima sesiune a bacalaureatului de anul acesta va începe cu 5 luni mai devreme decât anul trecut. Dacă în 2024 înscrierile erau între 3 și 7 iunie, iar prima probă s-a dat pe 17 iunie, Bacalaureatul 2025 începe la sfârșitul lunii ianuarie.
Probele orale de evaluare a competențelor se vor derula după următorul calendar:
- Proba A: Evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română (27-29 ianuarie);
- Proba B: Evaluarea competențelor de comunicare orală în limba maternă, pentru minoritățile naționale (30 ianuarie);
- Proba C: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină (31 ianuarie – 4 februarie);
- Proba D: Evaluarea competențelor digitale (5-7 februarie).
Cum vor fi plătiți profesorii
Graba vine la pachet și cu unele probleme legate în principal de plata profesorilor evaluatori. Sindicatele din educație trăgeau un semnal de alarmă, în urmă cu ceva timp, despre faptul că este posibil ca profesorii din comisiile de evaluare pentru probele de competențe lingvistice să nu fie plătiți din cauza unor omisiuni legislative. Mai exact, era vorba despre normele privind plata profesorilor care asistă sau evaluează probele din bacalaureatul de iarnă au fost emise strict pentru anul școlar 2023-2024.
„Noi, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, am făcut demersuri și am informat ministerul cu privire la faptul că nu sunt emise aceste norme. Săptămâna trecută a avut loc o ședință a Comisiei de dialog social, în cadrul căreia ministerul a luat act și a spus că urmează să fie emise aceste norme, ceea ce va rezolva situația”, a precizat Ionel Hociung, liderul FSLÎ Neamț.
O informare transmisă de Ministerul Educației menționează că profesorii vor fi plătiți pentru asistența la examene și evaluarea lucrărilor la nivelul anului 2024. Ceea ce înseamnă că, pentru aceste probe de competențe, vor primi 10 lei pentru fiecare candidat evaluat la probele de limba română și TIC, respectiv 15 lei pentru evaluările în limbi străine.
Angela Croitoru