ceahlau 05Aşteptându-se ca, de Paşte, să fie turişti care să-şi dorească să urce la Cabana Dochia, salvamontiştii au făcut o evaluare a condiţiilor de pe trasee, în ziua de 9 aprilie. Au descoperit că doar ascensiunea prin Izvorul Muntelui – Lutul Roşu – Dochia este posibilă, restul traseelor fiind parţial blocate.

„Echipa a urcat în zona La Scaune cu un utilaj cu şenilă, iar apoi pe schiuri de tură – echipament special care permite deplasarea deasupra stratului de zăpadă – până la Cabana Dochia”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ .

ceahlau 03„Zăpada este, în medie, între 2 şi 3 metri. Zona Stănile este blocată, la Jgheabul Oii de o avalanşă de mari proporţii. Traseul prin Jgheabul lui Vodă este blocat de cornişe fiind total impracticabil. Stâlpii de marcaj sunt greu vizibili, iar în zona platoului majoritatea sunt îngropaţi. Am făcut coborârea spre Durău şi a durat 5 ore. În zona Panaghia este un perete de zăpadă de 9 metri, iar viscolul astupă imediat orice urmă. Traseul este aproape impracticabil şi necesită un timp de urcare de 8 -9 ore, cu echipament special. Despre celealte trasee nici nu mai poate fi vorba”.

ceahlau 04Începând de vineri, 10 aprilie, traseul Izvorul Muntelui – Lutul Roşu-Dochia va fi monitorizat permanent. Salvamontiştii le-au comunicat angajaţilor Parcului Naţional Ceahlău să dirijeze turiştii care vin la porţile de intrarea în masiv doar spre acest traseu. Se poate merge, însă, şi spre Cascada Duruitoarea şi spre Cabana Fântânele.

„Trebuie ştiut că înaintarea prin zăpadă de peste un metru este extrem de solicitantă”, a adăugat Raul Papalicef.

„Chiar daca ai echipament corespunzător, umiditatea este mare şi, corelată cu contactul permanent cu agentul termic, duce, în câteva ore, la instalarea hipotermiei. Rugăm turiştii să folosească doar traseul deschis! Echipele de salvare nu pot interveni în toate zonele din cauza riscului de avalanşă şi a prăbuşirii cornişelor, iar timpul de intervenţie este foarte mare în comparaţie cu timpul de supravieţuire”. (C. MIRCEA)

ceahlau 02

 

 

 

 

 

 

Ceahlau 01