Şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, din 26 februarie, a avut două momente speciale, dedicate sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile. Primul a constat în premierea echipelor care au participat la competiţiile de minifotbal şi volei organizate pe parcursul acestei săptămâni, iar cel de-al doilea în ceremonia de avansare în grad, înainte de expirarea stagiului minim în grad, a subofiţerilor Irina Popa şi Adrian Rotaru, ambii de la gradul de plutonier major, la cel de plutonier adjutant.

La fotbal, cei mai buni s-au dovedit pompierii, urmaţi de poliţişti, iar pe locul III s-au clasat jandarmii. La volei, „aurul” a fost luat tot de pompieri.

Cât despre avansaţi, Irina Popa este proapătă absolventă a Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a predat chimia la Şcoala „Ionel Teodoreanu” din acelaşi municipiu, timp de un an de zile (2001-2002). Ulterior, a lucrat într-o farmacie şi, apoi, la un laborator de cercetare în domeniul medicinei naturiste. Ieşeanca Irina Popa s-a mutat în municipiul Piatra Neamţ, în momentul când a decis să creeze cel mai important lucru din viaţă – o familie – alături de un ofiţer din cadrul Serviciului Logistic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ.

avansatii

Înclinarea sa către a-i ajuta pe semeni şi posibilitatea, ivită în anul 2007, de a purta o „uniformă de erou” – aşa cum a perceput echipamentul pe care îl poartă colegii săi care salvează vieţi şi faţă de care poartă, în fiecare zi, mai mult respect – au determinat-o să concureze pentru un post scos la concurs de ISU Neamţ. Motivele pentru care îi place atât de mult activitatea de prevenire sunt misiunile, pe care le execută „numai cu oameni, între oameni şi în folosul lor, după cum spune, cuvinte care sunt susţinute de activităţile voluntare la care participă sau pe care chiar le iniţiază, pentru a ajuta familiile nevoiaşe.

De atunci, Irina Popa îşi desfăşoară din ce în ce mai bine activităţile de pregătire a SVSU/SPSU, de informări preventive, de atragere a voluntarilor spre domeniul situaţiilor de urgenţă şi de atragere a copiilor pentru participarea la concursurile cercurilor tehnico-aplicative „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa”, dovadă fiind faptul că a fost propusă de şeful nemijlocit la avansare în grad înaintea expirării stagiului minim în grad. Motto-ul ei, care o face să îmbine armonios activitatea profesională cu viaţa personală, fiind unul dintre militarii care au mereu zâmbetul pe buze, este „Dacă vrei, poţi”, fiind apropiat cu motto-ul soţului său („Totul e să vrei”), care a fost avansat înaintea expirării stagiului minim în grad în 2015, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Plutonierul adjutant Adrian Rotaru a absolvit liceul în judeţul Suceava, în anul 2002, după care, inspirat de fratele său, cadru al Grupului de Pompieri Neamţ, a ales să urmeze cursurile Şcolii de Pompieri şi Protecţie Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldeşti. La finalizarea şcolii, a fost repartizat la Inspecţia de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ, unde îşi desfăşoară şi în prezent activitatea.

Când a fost întrebat dacă îi place ceea ce face, a răspuns hotărât: „Nu m-aş vedea lucrând în altă parte sau în altă echipă”. Despre avansarea în grad înainte de termen, care este o recompensă pentru modul cum îşi desfăşoară activitatea, susţine cu modestie că a făcut ce a fost învăţat de mic copil: „Să fiu serios şi corect, cuvintele care mă caracterizează cel mai mult”. Datorită seriozităţii pe care o dovedeşte, subofiţerul a evoluat în pregătire – a absolvit Facultatea de Management şi un masterat în acelaşi domeniu.

În plan personal, este foarte mulţumit – este tatăl unei fetiţe. Ataşat de cei dragi şi ştiind cât e de frumos să ai fraţi, Adrian Rotaru îşi doreşte şi un băiat, abia apoi s-ar mai gândi la ceva … ce mândru ar fi dacă baiatul s-ar face …pompier.

 

Articolul precedentConcursul național ”Ștefan Procopiu” – Ediția a XXV-a
Articolul următorS-au împărțit gradațiile de merit!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.