Tuberculoza continuă să fie o problemă în Neamț, ca de altfel în toată România, țara noastră ocupând primul loc în Europa. În judeţ, autoritățile desemnate să gestioneze această boală se declară depășite și recunosc că n-au suficiente pârghii pentru a controla răspândirea tuberculozei.
În conferința de presă organizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț luni, 25 martie, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, medicii responsabili în programul național și asistenții comunitari au vorbit despre subterfugiile pe care trebuie să le găsească pentru a convinge bolnavii să-și continue tratamentul acasă, după ce sunt externați din spital. „Uneori, mai mergem cu poliția la ei la poartă, ca să-i convingem să-și ia tratamentul. Li se face rușine, că-i vede satul și iau”, „Alteori, stau lângă ei, să-i văd că-și iau pastilele”, „Cu cei din comunitatea romă e mai dificil, fiindcă nu vor să se știe că-s bolnavi, fiindcă-i izolează comunitatea”, sunt o parte din relatările asistenților comunitari.
Colac peste pupăză, finanțarea din ultimii 4 ani, prin programul norvegian de control a tuberculozei, s-a încheiat anul trecut și au dispărut și bonurile valorice care erau acordate bolnavilor. „A fost adoptată o nouă lege a tuberculozei, care prevede acordarea unor subvenții. Dar, n-au apărut normele de aplicare și nu știm când vor fi elaborate”, a declarat dr. Daniela Marcoci, responsabil în cadrul DSP Neamț. În aceste condiții, spun specialiștii, rămâne ca bolnavii să fie convinși, cumva, să-și ia tratamentul, iar cei sănătoși să-și facă un control medical periodic.
În statistici, deși pe ultimii trei ani se constată o scădere a îmbolnăvirilor, cresc cazurile de copii afectați – 2 copii diagnosticați anul acesta, 18 copii anul trecut, din 261 de cazuri noi, potrivit dr. Mirela Grădinaru, din cadrul DSP Neamț. Cu copiii este și mai dificil, fiindcă doar Clinica de Pneumologie din Iași îi poate diagnostica și institui tratamentul. (C.I.)