Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a emis astăzi, 7 iulie, o informare de presă, prin care alarmează populaţia în legătură cu varianta delta a COVID-19 şi îndeamnă la vaccinare.
„În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București. Un prim deces cauzat de tulpina delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată. La o parte dintre infecțiile cu tulpina delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare”, precizează CNCAV.
„Varianta B1617.2 (delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele 4 variante virale, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina alpha, cunoscută ca varianta britanică. Varianta delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech asigură o protecție de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%”, se mai menţionează în informarea de presă.
Chiar dacă susţinem necesitatea vaccinării, pentru a stopa pandemia, trebuie precizat că o afirmaţie de genul „fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate” este hazardată, în condiţiile în care Israelul, de pildă, ţară în care 57% din populaţie are deja ambele doze de vaccin administrate, se confruntă cu un val de infectări cu varianta delta. Informarea de presă a CNCAV integral:
cncav informare delta(M. CONSTANTINESCU)