*Amendă de la 400 euro la 600 euro

Românii care vor intra în țară începând de luni, 20 decembrie, vor avea de completat Formularul de Localizare a Persoanei. Pe scurt PLF, actul se completează și înregistrează în platforma digitală creată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, accesibilă de pe telefon, calculator, tabletă. Aplicația va fi dată în funcțiune mâine, duminică, 19 decembrie, potrivit purtătorului de cuvânt Cătălin Chirca.

Cei care intră în țară trebuie să-l completeze în maxim 24 de ore, altfel riscă amenzi, inclusiv pentru date eronate din formular. „Subliniez că, în situaţia în care se constată că persoana care s-a prezentat în punctul de frontieră nu a completat formularul digital, i se permite intrarea în ţară, dar are obligaţia legală să completeze acest PLF în termen de 24 de ore. Nerespectarea acestei obligaţii, de a completa formularul digital de intrare în România, se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei”, a precizat comisarul-şef Fabian Bădilă, ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, citat de libertatea.ro. PLF este un nou act care se adaugă celorlalte documente obligatorii la intrarea în țară: pașaport sau act de identitate, certificat verde. În document trebuie trecute țările tranzitate anterior, datele minorilor, mijlocul de transport cu care s-a ajuns în țară și punctul de intrare, un număr de telefon al persoanei la care poate fi contactată pe timpul șederii în România, adresa la care va sta persoana în țară și o persoană de contact în caz de urgență.

Potrivit ultimelor reglementări, până pe 8 ianuarie 2022 sunt exceptate de la carantină persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 6 luni și cu test PCR negativ dacă vin din Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția, copiii sub 12 ani, cei care tranzitează România, șoferii de TIR care asigură transportul de marfă, transportatorii de persoane, lucrătorii transfrontalieri, piloții de aeronave și personalul navigant, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar, membrii delegațiilor sportive și artiștii, persoanele predate autorităților, angajații din sistemele de apărare, ordine publică și securitate națională întorși din misiuni, membrii misiunilor diplomatice sosiți din zona roșie.

C.I.

Articolul precedentTânăr de 23 de ani fără permis a lovit cu mașina un bătrân și a fugit de la locul accidentului
Articolul următorEchipaj Salvamont a intervenit în Ceahlău pentru salvarea unui cuplu cu un copil de 8 luni