pensionari

* numărul pensionarilor comunitari crește în Neamț în fiecare an

Pensionarii comunitari sunt românii care au muncit legal în străinătate și care odată ajunși la vârsta retragerii din câmpul muncii se întorc acasă și primesc pensia de la statul român. Este pensia care cumulează drepturile din România, la care se adaugă drepturile de pensie pentru contribuțiile plătite în țările europene. Datele pe care le-am solicitat Casei Județene de Pensii Neamț arată că numărul lor tinde să crească de la un an la altul: în 2011 figurau 707 pensionari comunitari, în 2012 beneficiari erau 896  iar anul acesta primesc pensie comunitară 991 de cetățeni.

De 9 ori mai mulți pensionari comunitari decât în Buzău

Aproape 1.000 de persoane. Un număr destul de mare, dacă ținem cont că în alte județe, în această categorie intră doar câteva sute sau zeci de persoane. În evidențele județului Buzău, de exemplu, anul trecut figurau doar 114 persoane în această categorie. Ca și cea primită pentru limită de vârstă, pensia internațională se calculează în funcție de vechimea și de domeniul în care a lucrat solicitantul. Totuși, viitorii beneficiari trebuie să știe că primesc o astfel de pensie doar dacă au cotizat cel puțin cinci ani la sistemul de asigurări sociale. În județul Neamț, cei care primesc lunar o astfel de pensie trebuie să se descurce cu sume cuprinse între 63 și 2.116 lei.  Cine vrea să beneficieze de o pensie comunitară trebuie să depună la Casa Județeană de Pensii Neamț o cerere însoțită de o copie de pe cartea de muncă și acte care să ateste perioada legală de muncă desfășurată în afara granițelor țării.

 

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentApa Serv Târgu Neamț nu dorește debranșări
Articolul următorSediul PER există și va exista

1 COMENTARIU

 1. Cita nerusinare !
  Omul cit a lucrat in Romania a cotizat pentru pensia de limita de virsta.
  Fiecare trebuie sa primeasca in raport cu vechimea in munca si salariile acumulate.
  Ce timpenie mai este si asta ca a lucrat cineva in afara , daca are niste drepturi lucrind in folosul altui stat daca are drept de o pensie o primeste pentru perioada respectiva , dar…intr-un mod corect , nu cu inselaciuni cum obisnuiest Casele de Pensii si asigurari sociale din Romania.
  Nu este corect sa se amestece munca depusa in Romania cu munca depusa intr-un alt stat , numai in cazul cind
  solicita acest lucru persoana indreptatita.
  Ai dreptul sa optezi pentru ori ce varianta.
  Alesii ar fi mai bine sa faca un calcul cu cit a fost prejudiciat bugetul statului prin acordarea de tot felul de privelegii si scutire de la taxe si impozite a asa zisilor revoltionari care in mare parte au facut parte din nomeclatura comunista !*
  Ce dreptate mai e si asta ?
  SINTEM POPORUL CARE PLATESTE CELE MAI MULTE TAXE SI IMPOZITE DIN LUME !!
  La alesii nostrii nu le ajung banii adunati la buget , mai pun inca nesimtitii inca noi taxe si impozite.
  Oare cind va veni vremea ca sa fie luati la puricit ce au facut cu atitia bani de ani de zile ?
  NICI PENSII LA OAMENI NU VOR SA DEA , nu le ajung imparteala cit fura !
  Rusineeee !!

Comments are closed.